Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 31/12/2020

2020-12-30

Μία εξπρές επιδείνωση του καιρού αναμένεται να έχουμε κατά την διάρκεια της Πέμπτης καθώς μία διαταραχή από τα δυτικά θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο την δυτική Ελλάδα, με τα φαινόμενα πρόσκαιρα να έχουν και έντονο χαρακτήρα, ωστόσο θα είναι αρκετά σύντομης διάρκειας. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν με μέτριες και τοπικά με ισχυρές εντάσεις ενώ θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα, τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 31/12/2020

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ επιδεινωμένος σε αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα και προς το πρωί στην δυτική και νότια - νοτιοδυτική Πελ/νησο. Μάλιστα τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα, πρόσκαιρα είναι πιθανό να αποκτήσουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα. Βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης αναμένεται να σημειωθούν επίσης στην δυτική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία, ενώ και στην Θράκη (κυρίως στην Ροδόπη και τον Έβρο) θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Αρκετά πιο μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Κρήτη, ενώ το πρωί βροχές θα πρέπει να σημειωθούν στην ανατολική Πελ/νησο. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι καλύτερος με λίγες νεφώσεις και ξαστεριά. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην δυτική Ελλάδα θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, κατά διαστήματα όμως θα συννεφιάζει και θα σημειώνονται τοπικές βροχές και ίσως καταιγίδες κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την δυτική και νότια Πελ/νησο. Ένα πέρασμα από βροχές τοπικού χαρακτήρα θα έχουμε επίσης στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την υπόλοιπη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, με υπαρκτή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν επίσης στην Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο ο καιρός θα είναι καλύτερος (με εξαίρεση τα Κύθηρα όπου είναι πιθανό να έχουμε ένα πέρασμα μπόρας ή και καταιγίδας και τα Δωδεκάνησα όπου ίσως βρέξει ασθενώς και τοπικά). 

Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας θα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο ίσως διατηρηθούν κάποια πολύ ασθενή και τοπικά φαινόμενα, καθώς επίσης στην νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και την νοτιοανατολική Πελ/νησο. Τοπικού χαρακτήρα και ασθενείς βροχές θα έχουμε στις Κυκλάδες και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ αντίθετα ο καιρός στην Θράκη (στον Έβρο) και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι επιδεινωμένος και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες ίσως μάλιστα τοπικά ισχυρές με σταδιακή εξασθένιση μετά τα μεσάνυχτα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε Δ και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο οι Ν-ΝΔ άνεμοι θα παραμείνουν και θα πνέουν με εντάσεις 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα στα βορειοδυτικά ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι πιο πυκνές στα δυτικά του νομού, οπότε είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα περισσότερα τμήματα και μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα σημειωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στις δυτικές, νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές (πιο τοπικά στις κεντρικές και βόρειες περιοχές). Δεν αποκλείεται μάλιστα στα νοτιοανατολικά να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Το βράδυ ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και μόνο στα πολύ ανατολικά τμήματα ίσως επιμείνουν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας συννεφιά, η οποία τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα δίνει βροχές τοπικού χαρακτήρα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα έχουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας