Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στα κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 12-01-2020

2020-01-11

Μερική μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κυρίως στην βόρεια Ελλάδα όπου και κατά την διάρκεια της ημέρας θα εκδηλώνονται τοπικές και ασθενείς κατά βάση βροχές στα πεδινά αλλά και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα. Παράλληλα οι άνεμοι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στα βόρεια.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 12/01/2020

Στην βόρεια Ελλάδα λοιπόν και συγκεκριμένα στην Μακεδονία, την Θράκη και τα πολύ βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με συννεφιά η οποία θα είναι πυκνή και κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας μέχρι αργά το μεσημέρι θα δώσει βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και κάποιες χιονοπτώσεις στα πιο ορεινά (ενδεικτικά: ανατολική Μακεδονία και Θράκη πάνω από τα 700 μέτρα, κεντρική Μακεδονία πάνω από 800 με 900 μέτρα, δυτική Μακεδονία πάνω από τα 600 μέτρα και βόρεια Θεσσαλία πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα). Όσο θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Κάπως πιο αξιόλογες δείχνουν να είναι οι βροχές στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Θεσσαλίας (Μαγνησία) στις Σποράδες και ενδεχομένως στην βορειοδυτική Εύβοια με τα φαινόμενα να διατηρούνται σχεδόν καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας (αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένονται στο Πήλιο). Και στα Επτάνησα θα έχουμε κάποια σύννεφα τα οποία δεν αποκλείεται να δώσουν πολύ ασθενή και τοπικά φαινόμενα μέσα στην ημέρα (ίσως μόνο στο κεντρικό Ιόνιο και σε περιοχές όπως Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Ιθάκη τα φαινόμενα πρόσκαιρα το μεσημέρι γίνουν αξιόλογα). Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια και μόνο στην βόρεια Κρήτη ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β κυρίως διευθύνσεις 4 με 5 Μποφόρ. Από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά από -3 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 4 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε κατά διαστήματα συννεφιά αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. Προς το βράδυ δεν αποκλείεται οι νεφώσεις στα βόρεια να πυκνώσουν και ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται συννεφιά η οποία θα δώσει βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και πιθανώς πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη πάνω από τα 800 με 900 μέτρα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας