Πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην χώρα μας!!

2019-12-14

Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα του Δεκέμβρη ο οποίος έφερε πολλές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη την χώρα, από την νέα πλέον εβδομάδα μπαίνουμε σε ένα διάστημα με εντελώς διαφορετικό καιρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κύριο χαρακτηριστικό τις επόμενες ημέρες θα είναι η ηλιοφάνεια αλλά και οι υψηλές έως και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (ακόμη και 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, τοπικά θα παρατηρηθούν και θερμοκρασίες των 21 με 22 βαθμών Κελσίου).

Αιτία των καιρικών αυτών συνθηκών θα αποτελέσει το γεγονός ότι η χώρα μας θα βρεθεί κάτω από αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο θα ''φρενάρει'' ουσιαστικά οποιοδήποτε βαρομετρικό χαμηλό προσπαθήσει να εισέλθει στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα το αντικυκλωνικό αυτό πεδίο αναμένεται να επεκταθεί και σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της ανατολικής Ευρώπης διατηρώντας και εκεί τον καιρό πολύ καλό. 

Χάρτης πιέσεων από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS (Global Forecast System). Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ της Ιταλίας και της Ισπανίας θα δώσει ισχυρές βροχές, ανατολικά όμως θα βρει τον αντικυκλώνα να λειτουργεί ως ''εμποδιστής''. Την Πέμπτη παρ'όλα αυτά δεν αποκλείεται να καταφέρει οριακά να δώσει κάποια φαινόμενα στα πολύ δυτικά τμήματα της χώρας μας.

Ο αντικυκλώνας αυτός σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνει σημάδια κατάρρευσης από την Παρασκευή και μετέπειτα ''ανοίγοντας τον δρόμο" στα βαρομετρικά χαμηλά να εισέλθουν ανατολικότερα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει το επόμενο Σ/Κ 21-22/12 όπου αποκομμένη από την ατλαντική ροή ψυχρή λίμνη δείχνει τάσεις να επισκέπτεται την χώρα μας και να μεταβάλλει τον καιρό. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε την τροχιά που θα έχει, παρ'όλα αυτά φαίνεται ο καιρός να επιδεινώνεται την άλλη Κυριακή σε συνδυασμό με πτώση της θερμοκρασίας. 

Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ημέρα των Χριστουγέννων δείχνει να κυλάει με αίθριο καιρό σε όλη την χώρα και πιθανότατα και πάλι με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Από κει και ύστερα φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοώντας την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών άρα μάλλον προς την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος (αδύνατο να εκτιμηθεί από τώρα η πιθανότητα υετού).

Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώνουμε μέσα από τις προγνώσεις και τις εκτιμήσεις μας στην ιστοσελίδα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας