ΠΡΩΤΗ ΜΙΝΙ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 5/12/17 ΕΩΣ ΠΕΜΠΤΗ 7/12/17

2019-07-27

Ο Χειμώνας φαίνεται πως δείχνει από την αρχή τις διαθέσεις του καθώς το πρώτο σχετικά σοβαρό κρύο στην χώρα μας είναι γεγονός. Μετά από ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες εξαιτίας των παρατεταμένων ισχυρών νοτιάδων πλέον οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες ρίχνοντας την θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα είναι περισσότερο αισθητή στην βόρεια Ελλάδα, τα ανατολικά ηπειρωτικά, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και λιγότερο στα δυτικά. Aιτία της αλλαγής αυτής θα είναι μια long wave through η οποία θα περάσει ξυστά ανατολικότερα της χώρας μας και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της Τουρκίας ρίχνοντας παρ'όλα αυτά τον υδράργυρο κατακόρυφα.

Έτσι λοιπόν όσον αφορά την Τρίτη γενικά περιμένουμε εναλλαγές συννεφιασμένου καιρού με διαστήματα ηλιοφάνειας με τις πιο αυξημένες νεφώσεις να εντοπίζονται στο Αιγαίο και την Κρήτη. Εκεί λοιπόν προς το μεσημέρι φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν κάποιες βροχές μέτριας έντασης που το βράδυ θα μετατραπούν σε χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (πρόσκαιρα και σε χαμηλότερα υψόμετρα) των νησιών του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα. Κάποιες πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Πρόσκαιρες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην ανατολική Πελ/νησο το μεσημέρι και το απόγευμα και βελτίωση του καιρού ύστερα.

Την Τετάρτη αναμένεται αίθριος ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα με λίγες νεφώσεις στο κεντρικό Αιγαίο και τα ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (τα ανατολικότερα της Αττικής) που ίσως δώσουν πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Πολύ γρήγορα πάντως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια παντού με το κρύο πάντως να είναι τσουχτερό.

Την Πέμπτη αναμένεται αίθριος καιρός σε ολόκληρη την χώρα με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.