Πρωτοχρονιά με αίθριο καιρό και ανεβασμένες θερμοκρασίες - Ο καιρός το Σάββατο 01/01/2022

2021-12-31

"Ποδαρικό" με σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες αναμένεται να κάνει το νέο έτος στο σύνολο σχεδόν της χώρας μας, καθώς η διαταραχή η οποία μας απασχόλησε τις τελευταίες ώρες, δίνει τις τελευταίες βροχές στη νότια Ελλάδα και σταδιακά θα απομακρυνθεί νότια προς τις ακτές της βορειοανατολικής Αφρικής. Έτσι, η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού με έμφαση την δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, χωρίς πάντως να απουσιάζουν κάποιες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Λίγο πιο αυξημένες ωστόσο θα είναι αυτές στην ανατολική χώρα και υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες λίγες εναπομείναντες βροχές να επιμείνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Κρήτη, καθώς επίσης και να ψιχαλίσει σε πολύ τοπικό επίπεδο στα υπόλοιπα ανατολικά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις της τάξεως των 3 με 5 Μποφόρ και στα ανοιχτά του Πελάγους ισχυρές εντάσεις έως 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις και θα είναι εξασθενημένοι, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά τμήματα του Πελάγους (κυρίως τον Θερμαϊκό) όπου ο βοριάς θα είναι ισχυρός και αργότερα πολύ ισχυρός έως 7 Μποφόρ. Αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας αναμένεται εκ νέου ενίσχυση των βοριάδων. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή άνοδο, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας έως 18 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 18 βαθμούς (τοπικά ίσως οι μέγιστες "αγγίξουν" τους 19 βαθμούς), στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια και πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 (τοπικά ίσως και 18) βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα παρουσιάσουν ενίσχυση και το βράδυ θα φτάνουν τα 6 και ίσως τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Σας ευχόμαστε ένα Υγειές, Δημιουργικό και Ευτυχισμένο νέο Έτος. Καλή Χρονιά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας