Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα - Ο καιρός το Σάββατο 07/08/2021

2021-08-06

Το "ψυχρό μέτωπο" το οποίο πέρασε πάνω από την περιοχή των Βαλκανίων και από τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας, είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τους ανέμους ιδίως στο κεντρικό και νότιο κομμάτι της Επικράτειας, οι οποίοι ήταν δυτικής συνιστώσας και η ένταση ιδιαίτερα υψηλή, καθώς τοπικά έφτανε τα 7 Μποφόρ και οι ριπές "άγγιζαν" τα 8 Μποφόρ. Παράλληλα η διέλευση του μετώπου όπως χαρακτηριστικά είχαμε αναφέρει και στην χθεσινή μας πρόγνωση, δημιούργησε συνθήκες θερμικής αστάθειας στην βορειοανατολική χώρα και εκδηλώθηκαν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Θράκη (τοπικά είχαμε και χαλάζι). Πλέον το μέτωπο κινείται ανατολικότερα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το Σάββατο οι άνεμοι να παρουσιάσουν πολύ σημαντική εξασθένιση σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά τμήματα. Η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και η Πελ/νησος, δεν αναμένεται να έχουν εντάσεις άνω των 4 Μποφόρ, με τις μέσες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 2 με 3 Μποφόρ και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα συμβάλλει θετικά στο έργο των πυροσβεστών. Αυτό ωστόσο που αναμένεται, είναι σημαντική ενίσχυση των Β ανέμων στην περιοχή του Αιγαίου (πολύ ισχυρό μελτέμι), το οποίο ναι μεν θα επηρεάζει την ανατολική Στερεά Ελλάδα (Εύβοια, Αττική), ευτυχώς όμως όχι με ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις εκεί. Μόνο η ανατολική Αττική και η νότια Εύβοια φαίνεται ότι μέσα στην ημέρα και κυρίως το πρώτο μισό αυτής, θα έχει Β άνεμο που θα φτάνει τα 6 Μποφόρ, με εξασθένιση στα 4 με 5 Μποφόρ μέσα στην ημέρα. Η βόρεια Εύβοια θα έχει εντάσεις ανέμων γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ και θα πνέουν από Β διευθύνσεις. Τέλος η περιοχή της Θράκης και κυρίως οι νομοί Ροδόπης και Έβρου, θα έχουν Β ανέμους οι οποίοι θα φτάνουν μέσα στην ημέρα τα 5 Μποφόρ και πρόσκαιρα στα πιο ορεινά τα 6 Μποφόρ. 

Από πλευράς καιρικών φαινομένων πάντως, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά σε γενικές γραμμές με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Λίγες αραιές νεφώσεις άνευ σημασίας θα αναπτυχθούν στα δυτικά μέσα στην ημέρα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και η μέγιστη ένταση θα φτάνει μόνο στα ανοιχτά του Πελάγους τα 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί, φτάνοντας στα κεντρικά και νότια τμήματα του Πελάγους την ένταση των 7 Μποφόρ και στα Δωδεκάνησα την θυελλώδη ένταση των 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη την χώρα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 38 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με την ένταση τις πρωινές ώρες να φτάνει στα ανατολικά του νομού τα 6 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν τα 4 με 5 Μποφόρ. Ακόμη μεγαλύτερη εξασθένιση των ανέμων αναμένεται τις βραδινές ώρες όπου δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε πια τα 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ, μετά το μεσημέρι ωστόσο θα στραφούν σε Ν και οι ριπές πολύ πρόσκαιρα δεν αποκλείεται στον Θερμαϊκό να "αγγίξουν" τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά περί τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας