Ραγδαία αλλαγή του καιρού με πολλές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες

2021-10-03

Έχουμε εισέλθει πλέον στο α' δεκαήμερο του Οκτώβρη και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν/επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εξομαλυνθεί καθώς τα όποια φαινόμενα παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τόπους έχουν σταματήσει εξ' ολοκλήρου. Ωστόσο οι βοριάδες στο Αιγαίο διατηρούνται με ενισχυμένες εντάσεις που φτάνουν τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί περίπου έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν εναρμονιστεί με την περίοδο που διανύουμε και μάλιστα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες κάνει αρκετή ψύχρα έως και κρύο στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα.

Σας είχαμε μιλήσει πριν από δύο ημέρες μέσα από μία εκτίμησή μας, για μια τάση που «θέλει» τον καιρό να αλλάζει πολύ σημαντικά από τα μέσα της νέας εβδομάδας, εξ' αιτίας μιας πολύ αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής κινούμενη από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας. Μάλιστα είχαμε κάνει και συγκεκριμένη αναφορά χαρακτηρίζοντας την εν λόγω διαταραχή ως «το πρώτο σοβαρό φθινοπωρινό βαρομετρικό χαμηλό» με τάση να δίνει πολλές βροχές πρωτίστως στην δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια και σε υπόλοιπα τμήματα.


Στην ίδια εκτίμηση όμως είχαμε αποφύγει να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση, την έκταση και την διάρκεια των εν λόγω φαινομένων καθώς τα αριθμητικά προγνωστικά μοντέλα καιρού που παρακολουθούμε, παρουσίαζαν σημαντικές ασάφειες ως προς την τροχιά αυτής της διαταραχής η οποία ουσιαστικά θα καθορίσει και την όλη καιρική εξέλιξη στην χώρα μας. Πλέον όμως τα στοιχεία που έχουμε τώρα στην διάθεσή μας, μας δείχνουν μια αρκετά πιο σαφή εικόνα και επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την εκτίμησή μας για την τάση την οποία βλέπαμε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Η όλη αιτία αυτής της μεγάλης αλλαγής του καιρού που αναμένουμε από την Τετάρτη 06/10/2021 και μετέπειτα, σχετίζεται με την άνοδο του Αζορικού Αντικυκλώνα (ως αποτέλεσμα της όλης τροχιάς που αναμένεται να «διαγράψει» ο τυφώνας «Σαμ» που βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό), ωθώντας τμήμα μιας προϋπάρχουσας διαταραχής από το Ηνωμένο Βασίλειο να κατευθυνθεί νότια - νοτιοανατολικά προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.Τμήμα αυτής της διαταραχής αναμένεται όπως δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα να επηρεάσει και την χώρα μας, αλλάζοντας ουσιαστικά τον καιρό από την Τετάρτη πρώτα στα δυτικά και κυρίως προς το τέλος της ημέρας, με τις πρώτες βροχές να εκδηλώνονται στο βόρειο Ιόνιο και στις πιο παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.


Την Πέμπτη 07/10/2021 με το βαρομετρικό χαμηλό να έχει κινηθεί νοτιότερα και ελαφρώς ανατολικότερα, περιμένουμε μια σοβαρή και πιο γενικευμένη κακοκαιρία. Αν και ακόμα υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες σχετικά με την ακριβή τροχιά αυτού του χαμηλού, περιοχές όπως τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική και τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας, η δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησος, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα μάλιστα πιθανώς κατά τόπους να παρουσιάσουν πολύ σφοδρό χαρακτήρα.Για τα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όπως η ανατολική Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά Ελλάδα και η ανατολική Πελ/νησος, φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά και με μικρότερη ένταση, χωρίς όμως να μένουν ανεπηρέαστα. Και πάλι όμως αυτό είναι κάτι που θα το δούμε καλύτερα μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως επίσης για την Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα πάντα με τα νεότερα στοιχεία, αυτή η διαταραχή φαίνεται να εγκλωβίζεται και να στροβιλίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα στην περιοχή της κεντρικής Μεσόγειου, κάτι που σημαίνει πως μέσα στο τριήμερο Π/Σ/Κ (08-09-10/10/2021) θα πρέπει να αναμένουμε αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, μια τάση που δείχνει να διατηρείται και για το ξεκίνημα του β' δεκαημέρου.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα όσα αναφέραμε παραπάνω, μέχρι την Τετάρτη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με απουσία φαινομένων απ' όλη την χώρα και τον υδράργυρο να ανεβαίνει λίγο ως προς τις μέγιστες τιμές (όχι κάτι το ιδιαίτερο, γενικά θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα). Από το βράδυ της Τετάρτης και από τα δυτικά, περιμένουμε σοβαρή αλλαγή με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που δείχνουν να έχουν και ένταση και διάρκεια ιδιαίτερα στα δυτικά. Ταυτόχρονα αναμένεται μια στροφή των ανέμων σε νοτιάδες ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε καθαρά φθινοπωρινά επίπεδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερη εκτίμηση, καθώς το καιρικό ενδιαφέρον από και στο εξής φαίνεται να είναι έντονο και το Φθινόπωρο δείχνει να «ξυπνάει».

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας