Ραγδαία μεταβολή του καιρού με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους, βροχές, καταιγίδες και επιλεκτικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια – Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 05-02-2020

2020-02-04

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη στην χώρα μας καθώς από την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες θα μεταβούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στον Χειμώνα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν στα Πελάγη, η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, οι κατά τόπους αξιόλογες βροχές και οι επιλεκτικές και τοπικά αξιόλογες χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σύντομης διάρκειας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 05/02/2020:  

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης και σε όλα σχεδόν τα πεδινά - παράκτια τμήματα της Μακεδονίας ενώ στην Θράκη δεν αποκλείεται να σημειωθεί και καταιγίδα νωρίς το πρωί. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Προς την ανατολή του Ηλίου, τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα και έτσι θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές σε Θεσσαλία, κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα πολύ ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, γρήγορα όμως τα υψόμετρα θα πέσουν σημαντικά και θα χιονίζει αξιόλογα σε περιοχές με πιο χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά: στην δυτική και κεντρική Μακεδονία θα χιονίζει πάνω από τα 500 μέτρα, στα βορειότερα τμήματα της Θράκης πάνω από τα 400 με 500 μέτρα, στην Ήπειρο πάνω από τα 800 με 900 μέτρα και στην βόρεια Θεσσαλία πάνω από τα 500 μέτρα). Δεν αποκλείεται λίγο πριν το μεσημέρι τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην κεντρική και βόρεια Θεσσαλία να κατέβουν λίγο.

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της κεντρικής και βόρειας Θεσσαλία. Έτσι ο καιρός εδώ θα γίνει άστατος, θα υπάρχουν διαστήματα με ηλιοφάνεια, κατά περιόδους όμως θα υπάρχουν κλεισίματα και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα πεδινά και πολύ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο στα πολύ ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας και στην Θράκη καθώς εδώ ο καιρός θα είναι κλειστός με αξιόλογες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στον Έβρο μάλιστα δεν αποκλείεται να χιονίσει και στα πεδινά με τις χιονοπτώσεις να είναι αξιόλογες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα στην Ήπειρο (θα χιονίσει για λίγο και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων) γρήγορα όμως και εδώ ο καιρός θα βελτιωθεί. Πιο κλειστός θα είναι ο καιρός στην νότια Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Πελ/νησο με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά αρχικά πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα γενικά και γρήγορα σε νότια Θεσσαλία και κεντρική Στερεά Ελλάδα σε πιο χαμηλά υψόμετρα πιθανώς μέχρι τα 500 με 600 μέτρα. Ένα σύντομο αλλά ισχυρό πέρασμα βροχών και καταιγίδων περιμένουμε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο τοπικά στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν επίσης στα νησιά του Ιονίου.

Αργά το βράδυ και κατά την διάρκεια της νύχτας αναμένεται μια νέα πρόσκαιρη υποτροπή του καιρού στην βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Προς το ξημέρωμα της Πέμπτης δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στα πεδινά της Θεσσαλίας κυρίως στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων. Τοπικές βροχές θα διατηρηθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες την δυτική Κρήτη και πιθανώς στα πολύ νοτιοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου όπου ενδέχεται να σημειωθούν και καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και κατά τόπους θυελλώδεις μέχρι 9 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΔΝΔ διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και τέλος στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά από -1 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 12 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 17 βαθμούς (με αισθητή πτώση από το απόγευμα) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου (με αισθητή πτώση από το απόγευμα).

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά η οποία προς το μεσημέρι θα δώσει βροχές κυρίως στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού με μικρή πιθανότητα καταιγίδας. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το απόγευμα ενώ το βράδυ ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά ψηλά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών όμως τα χιόνια θα κατέβουν απότομα πιο χαμηλά και θα χιονίζει στην Πάρνηθα πάνω από τα 700 μέτρα, στην Πεντέλη πάνω από τα 800 μέτρα και στην κορυφή του Υμηττού. Δεν αποκλείεται στον Κιθαιρώνα να καταφέρει να χιονίσει και πιο χαμηλά μέχρι τα 500 με 600 μέτρα (πχ. Βίλια). Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΝΔ διευθύνσεις ενισχυμένοι με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι 7 Μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ΔΒΔ διευθύνσεις και θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου με αισθητή πτώση από το μεσημέρι και μετά.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών συννεφιά με αξιόλογες βροχές και πιθανότητα καταιγίδας στον Θερμαϊκό. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά ψηλά στον Χορτιάτη, γρήγορα όμως το πρωί τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατέβουν και θα χιονίζει μέχρι τα 500 μέτρα περίπου. Σταδιακά ο καιρός αναμένεται να γίνει άστατος με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και κλειστό καιρό με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Πρόσκαιρη υποτροπή του καιρού περιμένουμε την νύχτα όπου υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει για λίγο και στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και πιθανώς στον Θερμαϊκό μέχρι 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας