Ραγδαία μεταβολή του καιρού με τοπικά έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Πέμπτη 21/05/2020

2020-05-20

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας την Πέμπτη καθώς από τις καλοκαιρινές συνθήκες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια. Τα κύρια χαρακτηριστικά της αλλαγής του καιρού θα είναι οι κατά τόπους έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, η ενίσχυση των ανέμων και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα. Παράλληλα οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα μειωθούν σημαντικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 21/05/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα θα είναι αρκετά έως πολύ καλός με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις και ξαστεριά. Στα δυτικά και βόρεια όμως θα έχουμε περισσότερη συννεφιά η οποία θα δώσει κάποιες βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την βορειοδυτική Πελ/νησο και το πρωί στην δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. 

Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός ώρα με την ώρα θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται κακοκαιρία με έντονες βροχές και καταιγίδες στην Θράκη (κυρίως στα δυτικά), τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου. Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται επίσης κατά διαστήματα και στα νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βόρεια Στερεά Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάζουν κατά διαστήματα σημάδια πολύ μεγάλης έντασης και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμων. Η κακοκαιρία θα επιμείνει μέχρι το τέλος της ημέρας στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ στην υπόλοιπη ανατολική και νότια Ελλάδα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλύτερο καιρό. Δεν αποκλείεται πάντως τις προμεσημβρινές ώρες να έχουμε ένα πολύ σύντομο πέρασμα ασθενών βροχών στα Δωδεκάνησα και το απόγευμα στην δυτική Κρήτη. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις αρκετά ισχυροί με την ένταση ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο να φτάνει τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 24 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 28 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες μόνο νεφώσεις στα γύρω ορεινά. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει στα δυτικά και βόρεια του νομού όπου και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά - ημιορεινά. Το απόγευμα - βράδυ ενδέχεται να έχουμε πιο γενικευμένη επιδείνωση με αξιόλογες βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Μικρότερη πιθανότητα για φαινόμενα υπάρχει για τα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα δυτικά από Δ διευθύνσεις μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά από το ξεκίνημα της ημέρας η οποία θα δώσει τοπικές βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές που κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν αρκετά έντονο χαρακτήρα. Το απόγευμα μάλιστα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα καταιγίδας και μέσα στην πόλη ενώ σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται από αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας