Ραγδαία μεταβολή του καιρού στα βορειότερα με βροχές, χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 15-03-2020

2020-03-14

Απότομη αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στις κεντρικότερες και βορειότερες περιοχές με αξιόλογες βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε πολλά ορεινά - ημιορεινά τμήματα, πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων και θεαματική πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα βορειότερα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 15/03/2020

Από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος στα βόρεια και θα εκδηλωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, στα ανατολικότερα και βορειότερα τμήματα της Ηπείρου και στην βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα μάλιστα θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα ενώ προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα εκτός της Θράκης όπου εκεί θα χιονίζει πιο χαμηλά (ενδεικτικά: Θράκη πάνω από τα 600 με 700 μέτρα, κεντρική και ανατολική Μακεδονία πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα και δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1200 μέτρα). Κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, τα φαινόμενα θα επεκταθούν λίγο νοτιότερα και θα επηρεάζουν την υπόλοιπη Ήπειρο και Θεσσαλία και την δυτική Στερεά Ελλάδα με αξιόλογες βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες στην Ήπειρο. Πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Πελ/νησο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος με λιγότερη συννεφιά και αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια εκτός από τα νησιά του Θρακικού όπου και εκεί θα έχουμε συννεφιά με βροχές από την αρχή της ημέρας.

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες βραδινές ώρες, οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα έχουν κατέλθει σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας και έτσι τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα πέσουν αρκετά. Έτσι στην Θράκη αν και τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί σημαντικά, ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν μέχρι τα 300 με 400 μέτρα. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται από τα 600 μέτρα, στην δυτική Μακεδονία από τα 700 με 800 μέτρα (εδώ δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα να είναι έντονα), στην κεντρική και βόρεια Θεσσαλία από τα 900 μέτρα και στην κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα από τα 1100 με 1200 μέτρα. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή του καιρού πέρα από μια μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές σε κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΒΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με την ένταση στα βόρεια το βράδυ να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 20 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και μετέπειτα η πτώση θα γίνει μεγαλύτερη στα κεντρικά και τα βόρεια

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά σχεδόν αίθριο καιρό, ωστόσο γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις αρχικά ασθενείς με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, βαθμιαία όμως θα ενισχυθούν στα 6 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Από αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά με βροχές αρκετά αξιόλογες από την αρχή της ημέρας. Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις αναμένονται ψηλά στον Χορτιάτη και το βράδυ δεν αποκλείεται στα βόρεια του νομού να χιονίσει μέχρι τα 700 μέτρα. Ωστόσο προς το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν αποκτήσει πιο τοπικό χαρακτήρα και θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΒΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση μετά το μεσημέρι

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας