Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή 15/03 και από τα βόρεια – Πρόσκαιρες βροχές στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά!

2020-03-13

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και από την τελευταία μας μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού έως τις 20 του Μάρτη, η χώρα μας θα βρισκόταν όπως και βρίσκεται υπό ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που τοπικά αγγίζουν τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο καιρός διατηρείται αίθριος σε ολόκληρη την χώρα με τα φαινόμενα να απουσιάζουν και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σχεδόν παντού. Ωστόσο είχαμε γράψει πως αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ και ότι ο Χειμώνας θα κάνει την επανεμφάνισή του από την Κυριακή με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (έως και 14 βαθμούς Κελσίου), τοπικές βροχές αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τα όσα γράφουμε παραπάνω, καθώς από την Κυριακή το μεσημέρι το σκηνικό του καιρού αλλάζει σημαντικά με πολύ μεγάλη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα, πρόσκαιρες βροχές σε δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές - ημιορεινές περιοχές και πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα λοιπόν οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το Σάββατο 14/03 με αραιή συννεφιά στις περισσότερες περιοχές και τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κοντά στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου. Από πολύ αργά την νύχτα του Σαββάτου προς την αλλαγή της ημέρας θα αναπτυχθούν πυκνότερες νεφώσεις στα βόρεια και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, αρχικά ασθενείς.

Την Κυριακή η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή πρώτα στην βόρεια Ελλάδα και προς το τέλος της ημέρας και σε κεντρικές περιοχές. Συγκεκριμένα από το πρωί ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος στα βόρεια και θα σημειωθούν αρχικά τοπικές βροχές στην Μακεδονία και την Θράκη, φαινόμενα τα οποία έως το μεσημέρι θα έχουν γενικευτεί, θα έχουν επεκταθεί σε περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και θα έχουν σε πολλές περιοχές αξιόλογο χαρακτήρα. Οι χιονοπτώσεις αρχικά θα εκδηλώνονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα κατά μέσον όρο εκτός από την Θράκη και κυρίως τον Έβρο όπου προς το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν μέχρι τα 600 μέτρα περίπου. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες, θα έχουν κατέλθει αρκετά ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης να πέσουν σημαντικά. Έτσι λοιπόν μέχρι το βράδυ χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειώνονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία από τα 600 μέτρα και πάνω, στην δυτική Μακεδονία από τα 800 με 900 μέτρα και στην Θεσσαλία από τα 800 με 900 μέτρα. Στην Θράκη αν και τα φαινόμενα θα έχουν αποκτήσει πιο τοπικό χαρακτήρα, οι θερμοκρασίες θα ευνοήσουν το φαινόμενο της χιονόπτωσης ακόμη και μέχρι τα 100 με 200 μέτρα (κυρίως και πάλι στον Έβρο). Παράλληλα οι άνεμοι θα αρχίσουν στο Αιγαίο σταδιακά να ενισχύονται, από βόρειες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στην βόρεια Ελλάδα, στα υπόλοιπα όμως θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, κοντά στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Κατά την διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν ακόμη νοτιότερα και θα επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της κεντρικής κυρίως Στερεάς Ελλάδας και τοπικά η Πελ/νησος. Παράλληλα τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα πέσουν λίγο ακόμη στα κεντρικά και τα βόρεια και πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Ωστόσο από το μεσημέρι και μετέπειτα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης και σταδιακά μέχρι το βράδυ θα έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές (εκτός από την Κρήτη όπου θα έχουμε τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις ορεινά). Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν πολύ σημαντική ενίσχυση με την ένταση να φτάνει τα 8 Μποφόρ και πρόσκαιρα το βράδυ ακόμη και τα 9 Μποφόρ, δημιουργώντας πιθανώς προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν φαίνεται να ξεπερνούν την ένταση των 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά σε ολόκληρη την χώρα και θα φτάνει η μέγιστη τους 7 με 9 βαθμούς στα βόρεια, τους 9 με 11 βαθμούς στα κεντρικά, τους 12 με 14 βαθμούς στα δυτικά και νότια και μόνο στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τοπικά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος την Τρίτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη την χώρα (ίσως στην Κρήτη διατηρηθούν λίγα φαινόμενα νωρίς το πρωί στα ορεινά). Οι άνεμοι ωστόσο θα διατηρηθούν πολύ ενισχυμένοι στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Από κει και πέρα κοιτώντας πιο μακροπρόθεσμα, τα προγνωστικά στοιχεία ''θέλουν'' κατάβαση πολύ ψυχρών έως πολικών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και πιθανώς σε μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων προς τα μέσα του 3ου δεκαημέρου. Το κατά πόσο θα επηρεαστεί η χώρα μας από αυτήν την εξέλιξη, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, από ημερολογιακή όμως άποψη η πιθανότητα είναι αρκετά μικρή.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν καθημερινές προγνώσεις που θα εκτιμούν με ακρίβεια την καιρική εξέλιξη στην χώρα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας