Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές - Ο καιρός την Πέμπτη 23/09/2021

2021-09-22

Αρκετά σημαντική αλλά ταυτόχρονα και σύντομη θα είναι η αλλαγή που θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού ήδη μέσα στις επόμενες ώρες καθώς και κατά την διάρκεια της Πέμπτης, καθώς σταδιακά αναμένουμε την διέλευση του "ψυχρού μετώπου" από τα βόρεια, για το οποίο σας έχουμε μιλήσει και σε προηγούμενα άρθρα. Το "ψυχρό μέτωπο" λοιπόν θα έχει σαν συνέπεια τις βροχές οι οποίες θα απασχολήσουν το ανατολικό κυρίως κομμάτι της χώρας με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, τους ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και φυσικά την κάθετη και εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 23/09/2021

Μέσα στις επόμενες ώρες και προς την νύχτα της Πέμπτης, ο καιρός θα παρουσιάσει σύντομη επιδείνωση στην περιοχή της περιοχή της ανατολικής κυρίως Μακεδονίας και της Θράκης, οπότε αναμένεται ένα αξιόλογο πέρασμα βροχοπτώσεων πιθανώς κατά τόπους έντονων. Γρήγορα όμως μέχρι το ξημέρωμα τα φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα (θα σταματήσουν σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και θα επηρεάσουν τα νησιά του θρακικού, τις Σποράδες, την Θεσσαλία (με ιδιαίτερη έμφαση τα ανατολικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), την ανατολική Στερεά Ελλάδα (με έμφαση την Εύβοια και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής) καθώς επίσης πιο τοπικά τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα σε Σποράδες και Εύβοια δείχνουν ότι κατά την διάρκεια της νύχτας πρόσκαιρα είναι ικανά να αποκτήσουν μεγάλη ένταση.  

Σε πιο τοπικό βαθμό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι βροχές θα επηρεάσουν την ανατολική Πελ/νησο και τις Κυκλάδες, ενώ κάπως πιο αξιόλογη αναμένεται να είναι η επιδείνωση του καιρού στην βόρεια Κρήτη το πρωί με αρκετές βροχές. 

Αντίθετα ο καιρός στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά - βορειοδυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα κυλήσει πολύ καλύτερα την νύχτα με λίγα μόνο σύννεφα και ξαστεριά. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται και να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα. Μέχρι το μεσημέρι τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται σε Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως στην Εύβοια), ανατολική Πελ/νησο και βόρεια Κρήτη ενώ όσο θα περνάει η ώρα τόσο περισσότερο θα εξασθενούν τα φαινόμενα. 

Έτσι τις απογευματινές και βραδινές ώρες της ημέρας ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου, με μοναδική όμως εξαίρεση το νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα της Πελ/νήσου, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές σύντομης πάντως διάρκειας και όχι ιδιαίτερης έντασης. Τέλος στα υπόλοιπα τμήματα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριο καιρό και αρκετή ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις αρχικά αρκετά ισχυροί γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα ανοιχτά του Πελάγους έως 7 Μποφόρ, βαθμιαία όμως μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με εντάσεις έως 7 Μποφόρ και στα Δωδεκάνησα μετά το μεσημέρι οι εντάσεις τοπικά θα φτάνουν τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως τα βόρεια του νομού. Κατά διαστήματα βροχές θα επηρεάζουν και τον αστικό ιστό, καθώς και νοτιότερα τμήματα. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έως τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες και στην συνέχεια θα περιοριστούν στα βόρεια ενώ μέχρι το απόγευμα θα έχουν σταματήσει εξ' ολοκλήρου και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις το πρώτο μισό της ημέρας ισχυροί με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 7 Μποφόρ. Βαθμιαία ωστόσο η ένταση των ανέμων θα πέσει μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως την νύχτα και το πρωί και αρκετή ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις αρχικά ισχυροί έως 6 Μποφόρ και με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας