Σφοδρές χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά, τοπικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση - Ο καιρός την Τετάρτη 27/01/2021

2021-01-26

Το μέτωπο της κακοκαιρίας για το οποίο σας είχαμε μιλήσει και στην χθεσινή μας πρόγνωση, έκανε αισθητή την παρουσία του και στην χώρα μας και σταδιακά μέσα στην Τετάρτη θα κινηθεί ανατολικότερα - βορειοανατολικότερα. Έτσι ο καιρός θα παραμείνει αρκετά άσχημος στις περισσότερες ανατολικές περιοχές με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ θα εκδηλωθούν και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας. Παράλληλα ο καιρός από τα δυτικά θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο, οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά σε όλη την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 27/01/2021 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και συγκεκριμένα λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την Τετάρτη, οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στα πολύ ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, θα μετατραπούν πολύ γρήγορα σε σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, καθώς η στροφή των ανέμων σε θυελλώδεις βοριάδες θα ρίξουν πολύ απότομα την θερμοκρασία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην Θράκη με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Ροδόπης και του Έβρου όπου οι χιονοπτώσεις μέσα στην νύχτα και το πρωί θα παρουσιάζουν σημάδια σφοδρής ραγδαιότητας και θα έχουν την μορφή χιονοθύελλας.

Παράλληλα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένουμε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (το πρωί και στα Δωδεκάνησα), ενώ ένα πέρασμα από μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε σε Κυκλάδες και Κρήτη. 

Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία ο καιρός θα έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης και οριακά στα πολύ ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στην ανατολική Χαλκιδική, είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις πρόσκαιρου χαρακτήρα και όχι κάτι το ιδιαίτερο. 

Από τα πολύ ανατολικά τμήματα της Ηπείρου, την Θεσσαλία την κεντρική και βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και την βόρεια - βορειοανατολική Πελ/νησο, οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατέρχονται από βορρά προς νότο και οι βροχές θα μετατραπούν σε πρόσκαιρες τοπικές και ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Μάλιστα στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα με έμφαση την κεντρική ανατολική Βοιωτία και την βορειοδυτική Αττική, τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρα αξιόλογες χιονοπτώσεις, τονίζουμε όμως ότι θα είναι μικρής διάρκειας.

Στην δυτική Ελλάδα ο καιρός ώρα με την ώρα θα παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα βελτίωσης και έτσι οι βροχές θα γίνονται ολοένα και λιγότερες.

Από κει και ύστερα ο καιρός σε δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλία, Ήπειρο, δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και νησιά Ιονίου, θα έχει παρουσιάσει ουσιαστική και πολύ αισθητή βελτίωση, μετά τις πολλές βροχές που εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα στα δυτικά. Έτσι οι νεφώσεις σταδιακά θα αραιώνουν και θα επικρατήσουν αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Μόνο στα πολύ νοτιοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου, είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. 

Στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κεντρική και βόρεια Βοιωτία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια και την δυτική και βόρεια Αττική (υπάρχει αναλυτική πρόγνωση για την Αττική παρακάτω), καθώς και στα πολύ βορειοανατολικά τμήματα της Πελ/νησου, θα έχουμε μέχρι και νωρίς το μεσημέρι κάποιες νεφώσεις και κυρίως σε περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους θα εκδηλώνονται ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα υψόμετρα που βλέπετε.

Στην Θράκη και τα πολύ ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας (από την Χαλκιδική και ανατολικότερα), οι χιονοπτώσεις θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ωστόσο θα αποκτούν σταδιακά ολοένα και πιο ασθενή χαρακτήρα και μέσα στο απόγευμα θα σταματήσουν εντελώς. 

Τέλος, μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε σε Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα μέχρι και το βράδυ (με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Λέσβου και της Χίου), ενώ στην Κρήτη θα σημειώνονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια του νησιού με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα υψόμετρο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και αρχικά θα είναι θυελλώδεις με τις ριπές στα ανοιχτά να φτάνουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Μικρή εξασθένιση θα παρουσιάσουν μέσα στην ημέρα με την ένταση να φτάνει τα 6 με 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο προοδευτικά οι άνεμοι μέσα στην νύχτα θα στραφούν από βορρά προς νότο σε βοριάδες και θα πνέουν επίσης με πολύ μεγάλες εντάσεις, "αγγίζοντας" τοπικά και τα 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε αισθητότατη πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -6 έως 3 βαθμούς, στα δυτικά από -5 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 9 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 11 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν τοπικές βροχές. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας εξαιτίας της στροφής των ανέμων σε ισχυρούς ΒΔ και πρόσκαιρα μέσα στο πρωί αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρα αξιόλογες  χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια του νομού, ενδεχομένως έως τα 200 μέτρα. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο για λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια - βορειοδυτικά προάστια του λεκανοπεδίου. Από το μεσημέρι και μετέπειτα, αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του καιρού με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ λίγα φαινόμενα ίσως επιμείνουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 6 με 7 Μποφόρ, ενώ από το βράδυ σταδιακά θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας νεφώσεις και τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού, κοντά στην Χαλκιδική. Από αργά το μεσημέρι και μετέπειτα θα έχουμε διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 6 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 3 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας