Σφοδροί νοτιάδες στο Αιγαίο και τοπικές βροχές - Ο καιρός την Τρίτη 06/04/2021

2021-04-05

Θα παραμείνει και την Τρίτη ο νεφελώδης σε γενικές γραμμές καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, νεφώσεις οι οποίες μάλιστα αναμένεται να δώσουν κάποιες πρόσκαιρες βροχές ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην δυτική Ελλάδα αλλά και στις πιο βορειοανατολικές περιοχές. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού όμως για την Τρίτη θα είναι οι θυελλώδεις έως και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, ενώ οι θερμοκρασίες θα ανέβουν λίγο και θα είναι ιδιαίτερα υψηλές στα κεντρικά και νότια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 06/04/2021

Από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι γενικά νεφελώδης σε ολόκληρη την χώρα, νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να δώσουν κάποιες τοπικές και ασθενείς κατά βάση βροχές τις πρωινές ώρες σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού προς το μεσημέρι στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κεντρικό Ιόνιο, την δυτική και μέρος της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και την δυτική και βόρεια Πελ/νησο. Σε αυτά τα τμήματα μεταξύ των πρώτων μεσημβρινών και των απογευματινών ωρών, θα έχουμε ένα πέρασμα από μπόρες τοπικού χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. 

Ταυτόχρονα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στην Θράκη, τα νησιά του θρακικού και την ανατολική Μακεδονία (από τα ανατολικά της Χαλκιδικής και ανατολικότερα), όπου και εδώ θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και ίσως παροδική καταιγίδα στο θρακικό. Μέχρι και το βράδυ τα φαινόμενα πάντως στις περισσότερες περιοχές θα έχουν σχεδόν σταματήσει. 

Αρκετά νεφελώδης θα είναι ο καιρός το πρώτο μισό της ημέρας στα ανατολικά και τα νότια, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένονται και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις, θυελλώδεις με την ένταση στα κεντρικά και νότια να φτάνει τα 8 με 9 Μποφόρ και ενδεχομένως οι ριπές θα "αγγίξουν" τα 10 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 15 βαθμούς (στην Θράκη και κυρίως στο εσωτερικό του Έβρου η μέγιστη θα ανέλθει κοντά στους 18 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην κεντρική και στην νότια Ελλάδα, σταδιακά ωστόσο αυτή θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα δυτικά. 

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών θα έχουμε αρκετή συννεφιά και ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς στα δυτικά. Προς το μεσημέρι οι νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών να σημειωθεί πρόσκαιρη μπόρα κυρίως στις πιο δυτικές και βόρειες περιοχές. Το βράδυ ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ και στην ανατολική Αττική η ένταση θα φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν οι άνεμοι σε Δ διευθύνσεις και θα παρουσιάσουν ενίσχυση σε όλο τον νομό με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πιθανώς στα δυτικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνή συννεφιά από την αρχή της ημέρας με τοπικές βροχές, ασθενείς κατά βάση. Τα όποια φαινόμενα θα διατηρηθούν έως και αργά το μεσημέρι ενώ στην συνέχεια θα ανοίξει ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας