Σφοδρός χιονιάς στα ανατολικά και νότια και πολικό ψύχος - Ο καιρός την Δευτέρα 24/01/2022

2022-01-23

Το πολικό κύμα ψύχους έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την χώρα, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν σημειώσει κάθετη πτώση με τον παγετό να είναι ισχυρό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. Οι χιονοπτώσεις τις τελευταίες ώρες έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα και επικεντρώνονται στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, φτάνοντας έως και πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται αρκετά αξιόλογα το ανατολικό και βόρειο τμήμα της Εύβοιας και κατά διαστήματα τα πολύ βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής. Μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, σύννεφα από το βόρειο Αιγαίο θα κατευθύνονται νοτιότερα επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της ανατολικής - νοτιοανατολικής ηπειρωτικής χώρας, καθώς και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Μέσα στην Δευτέρα αναμένεται σοβαρότατη κακοκαιρία με πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε μηδενικά υψόμετρα στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε πολύ χαμηλά έως και πεδινά νησιωτικά τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 24/01/2022

Μέσα στην νύχτα της Δευτέρας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στα νησιά του θρακικού με πυκνές χιονοπτώσεις έως και τα παραθαλάσσια τμήματα (αναμένονται και χιονοστρώσεις). Πολύ γρήγορα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν προς τα πολύ νότια τμήματα της Χαλκιδικής και κυρίως το πρωί προς τις Σποράδες, την Μαγνησία, την Εύβοια και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής. Σε αυτά τα τμήματα από νωρίς το πρωί αναμένεται σοβαρή επιδείνωση με σφοδρές κατά τόπους χιονοπτώσεις έως τα παραθαλάσσια τμήματα, ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα να εκδηλωθεί χιονοθύελλα και χιονοκαταιγίδα σε τοπικό επίπεδο. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εισέλθουν νοτιότερα, ενώ στο βόρειο Αιγαίο (στο θρακικό) θα υπάρξουν διαστήματα παύσης των φαινομένων αλλά και αντίστοιχα όπου θα έχουμε ισχυρές εξάρσεις χιονοπτώσεων. Από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας (από την Μαγνησία κυρίως και νοτιότερα), την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα (ανατολική Φθιώτιδα, καθώς και ολόκληροι οι νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Αττικής) και προοδευτικά σε ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο (Αργολίδα, Κορινθία και τα πιο ανατολικά ορεινά - ημιορεινά κυρίως τμήματα της Αχαΐας), το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται ραγδαία επιδείνωση με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε Εύβοια, Βοιωτία και κεντρική - βόρεια Αττική, καθώς οι χιονοπτώσεις θα αποκτούν σφοδρό χαρακτήρα ενώ αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη χιονόστρωσης ακόμα και στις παράκτιες περιοχές. 

Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουν επίσης ιδιαίτερα επιδεινωμένο καιρό προς το μεσημέρι και μετέπειτα. Οι χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες θα κατηφορίσουν και πάλι σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ενώ στην Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές έως πολύ πυκνές κυρίως στο εσωτερικό του νησιού πάνω από τα 300 μέτρα (αργά την νύχτα προς το ξημέρωμα της Τρίτης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χιονίσει έως τα βόρεια παραθαλάσσια τμήματα του νησιού και ιδιαίτερα στα Χανιά). Στα Δωδεκάνησα αναμένεται αρκετά άστατος καιρός με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (έως τα 300 μέτρα και πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα). Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έχουν πιο μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν κάποια σύντομα περάσματα από τοπικές χιονοπτώσεις όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. 

Από τα παραπάνω φαινόμενα, κάποια σύννεφα φαίνεται ότι θα καταφέρουν να εισέλθουν και στην βόρεια Ελλάδα, οπότε κυρίως μεταξύ μεσημβρινών και πρώτων απογευματινών ωρών υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει πρόσκαιρα και αρκετά τοπικά στην δυτική Μακεδονία και στα βορειοδυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Παράλληλα, αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν και κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους και προς το απόγευμα ίσως παρατηρηθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά παραθαλάσσια και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί και πολύ ψυχροί με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι παγεροί και θα φτάνουν ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -6 έως 7 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -4 έως 6 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από -2 έως 7 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας νεφώσεις πυκνές στη βόρεια και δυτική πλευρά του νομού με χιονοπτώσεις οι οποίες ώρα με την ώρα θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και θα φτάνουν έως τα παράκτια. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα κατεβαίνουν νοτιότερα και λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται σοβαρή υποτροπή με πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στα νότια προάστια (αναμένεται επίσης και χιονόστρωση αξιόλογη κατά τόπους), ενώ στα βορειότερα τμήματα του λεκανοπεδίου προς τα βόρεια προάστια θα πρέπει να επικρατήσουν πολύ πυκνές έως σφοδρές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις με μεγάλα ύψη χιονόστρωσης έως το τέλος της ημέρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε και χιονοθύελλα μέσα στην ημέρα κατά τόπους, καθώς και χιονοκαταιγίδα κυρίως όμως σε περιοχές κοντά στον Ευβοϊκό. Προς το βράδυ και αργά την νύχτα, ενδέχεται να υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού (αυτό ισχύει για το λεκανοπέδιο), όμως και κατά την διάρκεια της Τρίτης θα πρέπει να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια προάστια και στα βόρεια του νομού η ελάχιστη και η μέγιστη θα κυμαίνεται έως και 5 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Γρήγορα όμως προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει σε όλο τον νομό, ωστόσο δεν φαίνονται ικανές αυτές οι νεφώσεις να αφήσουν κάποιο φαινόμενο (ίσως μόνο κάτι πολύ παροδικό στα γύρω ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας