Σφοδρός καύσωνας με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες - Ο καιρός την Δευτέρα 02/08/2021

2021-08-01

Ιδιαίτερα δυσμενείς αναμένονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Δευτέρας, λόγω των ακόμα πιο θερμών αερίων μαζών που θα επηρεάσουν την περιοχή μας και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ενισχύσουν περαιτέρω τον ήδη πολύ ισχυρό καύσωνα, εκτοξεύοντας σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα τις θερμοκρασίες. Η ηλιοφάνεια ωστόσο θα κυριαρχήσει για άλλη μία ημέρα σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα, καθ' όλη την διάρκεια αυτής.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και θα παρουσιάσουν ενίσχυση ιδιαίτερα στα πιο κεντρικά τμήματα του Πελάγους, με την ένταση κατά διαστήματα να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν Β διευθύνσεων άνεμοι, με τις πιο μεγάλες εντάσεις να εντοπίζονται στην περιοχή των Δωδεκανήσων όπου το απόγευμα δεν αποκλείεται να πνέουν θυελλώδεις έως 8 Μποφόρ. Στο Β Αιγαίο θα πνέουν κυρίως Ν άνεμοι, με μέγιστη ένταση τα 4 με 5 Μποφόρ. 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αναμένεται αξιόλογη ενίσχυση των ανέμων στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα και θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις. Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες αλλά και τα πολύ χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, αυξάνουν σε σημαντικότατο βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε εργασία στο ύπαιθρο η οποία ενέχει έστω και την ελάχιστη πιθανότητα να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις!!

Η θερμοκρασία σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα 22 έως 44 βαθμούς (δεν αποκλείεται στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας η μέγιστη να ανέλθει στους 45 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 26 έως 40 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 21 έως 44 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 23 έως 45 βαθμούς (ίσως στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, σε πολύ τοπικό επίπεδο, η θερμοκρασία ανέλθει στους 46 βαθμούς), στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 26 έως 42 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 26 έως 41 βαθμούς Κελσίου

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη τοπικά θα ανέλθει περί τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας