Σημαντικές βροχές και τάση για αξιόλογη ψυχρή εισβολή έως τα μέσα Ιανουαρίου 2022

2022-01-07

Βρισκόμαστε πλέον σχεδόν στην «καρδιά του Χειμώνα» και η αλήθεια είναι ότι οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες δεν θυμίζουν και πολύ μήνα Γενάρη. Από τη μία ο αίθριος καιρός που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα σε όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασιακές τιμές, δημιούργησαν ένα κλίμα που σίγουρα δεν έμοιαζε με χειμωνιάτικο σκηνικό. Μάλιστα αν θελήσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση της όλης εξέλιξης του Χειμώνα έως τώρα, τουλάχιστον από άποψη θερμοκρασιών, έχει κυλήσει πολύ ήπια με θερμοκρασίες κανονικές έως και υψηλές για την εποχή (πλην μιας και μοναδικής εξαίρεσης ήπιας ψυχρής εισβολής). Από πλευράς βροχοπτώσεων πάντως και πριν ακολουθήσει αυτό το καιρικό «διάλειμμα» όπου τα φαινόμενα απουσιάζουν, εκδηλώθηκαν μέσα στον Δεκέμβρη πολύ σημαντικά ύψη βροχής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με ιδιαίτερη έμφαση την δυτική Ελλάδα όπου η μία κακοκαιρία διαδεχόταν την άλλη.

Τις τελευταίες ωστόσο ώρες έχει παρατηρηθεί μια μεταβολή ως προς το σκηνικό του καιρού, για την οποία μάλιστα αναφερθήκαμε εκτενώς στην τελευταία μας πρόγνωση και η οποία οφείλεται σε μία ατμοσφαιρική διαταραχή, βρισκόμενη στην κεντρική Μεσόγειο. Η εν λόγω διαταραχή έχει δώσει/δίνει διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα, καθώς και στο ανατολικό - βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο έναρξης μιας εντελώς διαφορετικής καιρικής κατάστασης από αυτήν που βιώσαμε τα τελευταία 24ώρα.

Προοδευτικά το βαρομετρικό αυτό χαμηλό θα κινηθεί πιο ανατολικά και έτσι μέσα στο Σάββατο, τοπικές βροχές και καταιγίδες θα απασχολήσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, με τα φαινόμενα όμως να εμφανίζουν σε σημαντικό βαθμό επιλεκτικό χαρακτήρα (πρόκειται για έναν πολύ άστατο καιρό με διαστήματα έναρξης και λήξης των φαινομένων). Ταυτόχρονα η έλευση αυτής της μεταβολής έχει σημάνει και την πτώση της θερμοκρασίας (αισθητή στα περισσότερα τμήματα), εξέλιξη η οποία έχει «μεταφράσει» τις βροχές σε χιονοπτώσεις σε σχετικά  μεγάλα όμως υψόμετρα στα βορειοδυτικά ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 1200 μέτρα περίπου). Παρόμοιο αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή 09/01/2022 με αρκετά άστατο καιρό και τοπικές βροχές (στα νότια και κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο καταιγίδες), ενώ η νέα εβδομάδα αναμένεται να χαρακτηριστεί από δύο σημαντικά καιρικά γεγονότα:


Το πρώτο θα σχετίζεται με την αποκοπή μιας ψυχρής λίμνης και την δημιουργία ενός πολύ αξιόλογου βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το εν λόγω χαμηλό δείχνει ικανό να δίνει πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες το πρώτο τριήμερο της νέας εβδομάδας (Δευτέρα 10/01/2022 έως Τετάρτη 12/01/2022), με τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα να εστιάζονται κυρίως στην κεντρική και ανατολική χώρα (θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες στις επόμενές μας προγνώσεις, δείχνει ωστόσο να πρόκειται για μια κακοκαιρία η οποία χρήζει προσοχής). 

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη
Αποκομμένη ψυχρή λίμνη


Μάλιστα αυτή η εξέλιξη θα συνδυαστεί με πιο ψυχρές αέριες μάζες στην βόρεια Ελλάδα, οπότε σε περιοχές κυρίως της δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη είναι πιθανό να σημειωθούν ίσως και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Ομοίως η Θράκη και κυρίως ο Έβρος και η Ροδόπη προς το ξημέρωμα της Τετάρτης φαίνεται να δέχονται πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές (ίσως μάλιστα επηρεαστούν και τα νησιά του θρακικού σε πολύ χαμηλά υψόμετρα).

Χάρτης υετού πρωί Τρίτης 11/01/2022
Χάρτης υετού πρωί Τρίτης 11/01/2022


Χάρτης υετού ξημέρωμα Τετάρτης 12/01/2022
Χάρτης υετού ξημέρωμα Τετάρτης 12/01/2022

Αμέσως μετά από την άνω εξέλιξη, η χώρα μας από το απόγευμα - βράδυ της Τετάρτης θα δεχθεί ένα κύμα ψυχρής εισβολής το οποίο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να είναι και αξιόλογο. Αυτό θα οφείλεται στην κάθοδο ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη (Ρωσία) και έτσι τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 15/01/2022 οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την δυναμική αυτής της εξέλιξης, λαμβάνοντας όμως τα τελευταία δεδομένα που έχουμε αντλήσει από τα προγνωστικά στοιχεία, κατά πάσα πιθανότατα θα πρόκειται για ένα αξιόλογο ψυχρό κύμα τουλάχιστον όσον αφορά την θερμοκρασιακή διακύμανση. Το κατά πόσο αυτή η ψυχρή εισβολή θα συνδυαστεί με χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας, είναι κάτι το οποίο για την ώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε, ωστόσο σαν ενδεχόμενο δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Συνοψίζοντας εν συντομία τα όσα αναφέρθηκαν άνω προκύπτουν τα εξής:

1) Το Σ/Κ (08-09/01) αναμένεται αρκετά άστατος καιρός σε όλη την χώρα με βροχές και καταιγίδες που θα εμφανίζουν μεγάλη τοπικότητα. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα βορειοδυτικά ορεινά.

2) Το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη (10 - 12/01) αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία που κατά κύριο λόγο θα επηρεάσει τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα (θα επηρεαστεί ωστόσο και η δυτική χώρα). Χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα στην δυτική Μακεδονία και ίσως σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της Θράκης και των νησιών του θρακικού (μάλιστα αυτές ίσως είναι και πολύ έντονες).Προσοχή χρειάζεται επίσης και στο πεδίο των ανέμων και ιδιαίτερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπου την Τετάρτη η ένταση δεν αποκλείεται να φτάσει τα 10 Μποφόρ.

3) Κύμα ψυχρής εισβολής θα επισκεφθεί την χώρα μας από το β' μισό της Τετάρτης με πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και την πιθανότητα χιονοπτώσεων σε πιο χαμηλά υψόμετρα στα νοτιότερα τμήματα να είναι υπαρκτή.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, το σκηνικό του καιρού το επόμενο διάστημα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα είμαστε εδώ για να καλύψουμε με αναλυτικές προγνώσεις - εκτιμήσεις κάθε καιρικό γεγονός σε κάθε περιοχή.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας