Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές Μαρτίου 2021 – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-02-24

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τις τελευταίες ημέρες ο καιρός έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση σε ολόκληρη την χώρα με τις καιρικές συνθήκες μάλιστα να είναι εξαιρετικές σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα και τα φαινόμενα να απουσιάζουν. Ταυτόχρονα, πέρα από τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο και η θερμοκρασία η οποία ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα καταφέρνει και ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία σας είχαμε ενημερώσει πριν από αρκετές ημέρες και σας είχαμε πει πως το γ' δεκαήμερο του Φλεβάρη θα κυλήσει με αμιγώς ανοιξιάτικο καιρό, κάτι που επιβεβαιώνεται.

Στην τελευταία μας εκτίμηση σας είχαμε πει πως αυτό το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του μήνα και πως προς το ξεκίνημα του Μάρτη υπάρχει η τάση για μια αλλαγή του καιρού με πιο ψυχρές αέριες μάζες και πτώση της θερμοκρασίας.


Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως αυτήν την εκτίμηση, κάτι που σημαίνει πως πράγματι στο ξεκίνημα του Μάρτη αναμένεται μία αλλαγή του καιρού η οποία κατά κύριο λόγο θα αφορά την θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα για τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τις 27 Φλεβάρη, δεν αναμένεται να έχουμε κάποια σημαντική μεταβολή στον καιρό με την θερμοκρασία κατά διαστήματα να διατηρείται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή (αναμένεται τοπικά να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου) ενώ και τα καιρικά φαινόμενα θα απουσιάζουν σχεδόν από παντού.


Όπως μπορείτε να δείτε και στον παραπάνω χάρτη, η αιτία που έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί αυτήν την καλοκαιρία, είναι το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Από κει και ύστερα και συγκεκριμένα μετά τις 28 Φλεβάρη, οι πιο θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα εντοπίζονται στην νοτιοανατολική Ευρώπη, θα έχουν την τάση σιγά σιγά να υποχωρούν και να πάρουν την θέση τους ψυχρότερες αέριες μάζες.

Έτσι δημιουργείται μία τάση για το διάστημα 1 έως 3 Μαρτίου όπου «θέλει» τον καιρό να ψυχραίνει σημαντικά με την θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική και αισθητή πτώση σε καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η δυναμική των ψυχρών αυτών αερίων μαζών, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αντίστοιχη του χιονιά που προηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες, παρ' όλα αυτά και καθώς θα έχουν προηγηθεί αρκετά ανεβασμένες θερμοκρασίες η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι και σημαντική (θα πέσει έως και πάνω από 8 με 10 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τις τωρινές τιμές) και συνάμα ιδιαίτερα αισθητή.


Όπως είπαμε και προηγουμένως αυτή η αλλαγή του καιρού θα αφορά κυρίως το θερμοκρασιακό κομμάτι. Και λέμε «κυρίως» διότι από πλευράς καιρικών φαινομένων, δεν διαφαίνεται κάτι το ιδιαίτερο πέρα από κάποια τοπικά φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και μάλιστα αρκετά ασθενή και περιορισμένα κυρίως σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε μία αρκετά σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, οι οποίοι μάλιστα θα είναι αρκετά ψυχροί, οπότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αισθανόμαστε την θερμοκρασία πιο χαμηλά από την πραγματική, εκεί όπου θα επηρεάζει ο βοριάς (νησιά Αιγαίου και περιοχές γύρω από το Πέλαγος).

Από κει και ύστερα για το υπόλοιπο του α' δεκαημέρου του Μάρτη, θα λέγαμε πως δεν έχει διαμορφωθεί προς το παρόν κάποια ουσιαστική τάση. Αυτό πάντως που φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι σε γενικές γραμμές το ξεκίνημα του Μαρτίου θα μας βρει με γενικά ψυχρό καιρό κατά διαστήματα, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο (δηλαδή προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια ψυχρή εισβολή), ούτε όμως φαίνεται να έχουμε κάποια πολύ σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. Μην ξεχνάτε ότι στην ενότητα «Προγνώσεις» μπορείτε να διαβάζετε τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις με αναλυτικό χάρτη και άρθρο για ολόκληρη την Ελλάδα. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 25/02/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/topikes-vroches-sta-notia-kai-ischyroi-voriades-sto-aigaio-o-kairos-tin-pempti-25-02-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας