Σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά - Ο καιρός την Κυριακή 05/09/2021

2021-09-04

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει και μέσα από τις προηγούμενές μας εκτιμήσεις, το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Κυριακής αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή σημαντική αλλαγή η οποία θα έχει φθινοπωρινά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα περιμένουμε επιδείνωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας - βορειοδυτικής χώρας καθώς θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία θα συνοδευτούν και από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 05/09/2021

Ήδη από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες, η επιδείνωση του καιρού θα γίνει αισθητή στα νησιά του Ιονίου (με ιδιαίτερη έμφαση την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο, την Λευκάδα και την Ιθάκη), καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου. Από νωρίς το πρωί σε αυτά τα τμήματα θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Μέσα στο πρωί τα φαινόμενα θα κινηθούν λίγο ανατολικότερα επηρεάζοντας τα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - βορειοδυτικής Πελ/νησου, ενώ ταυτόχρονα σοβαρή μεταβολή του καιρού αναμένεται και στην δυτική Μακεδονία με έντονες κατά τόπους βροχές και καταιγίδες. 

Η κακοκαιρία καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα αρχίσει να παρουσιάζει αρκετά πιο γενικευμένο χαρακτήρα, επηρεάζοντας πλέον πέρα από τα προαναφερθέντα τμήματα, την κεντρική και μέρος της ανατολικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία (με ιδιαίτερη έμφαση τα δυτικά και βόρεια τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα καθώς και το σύνολο σχεδόν της Πελ/νησου (με έμφαση τα δυτικά και τα κεντρικά τμήματα). Και σε αυτές τις περιοχές περιμένουμε βροχές και καταιγίδες οι οποίες και πάλι κατά τόπους θα είναι αρκετά ισχυρές. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν σε όλα τα προαναφερθέντα τμήματα τουλάχιστον έως τις πρώτες βραδινές ώρες (με διαστήματα ύφεσης), ενώ από κει και ύστερα θα αρχίσουν να αποκτούν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. 

Στην Θράκη, τις Σποράδες, τα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τα πιο νοτιοανατολικά τμήματα της Πελ/νησου, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με μουντό καιρό, ωστόσο η πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχοπτώσεων είναι αρκετά μικρότερη. 

Τέλος στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις σε Κυκλάδες και βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από Δ διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά του νομού και ηλιοφάνεια το πρωί στα υπόλοιπα. Γρήγορα προς τις προ μεσημβρινές - πρώτες μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε ολόκληρο τον νομό, τοπικά πυκνότερες. Μεταξύ μεσημβρινών και πρώτων βραδινών ωρών υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή κυρίως στα δυτικότερα και τα νοτιότερα τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις ήδη από τις πρωινές ώρες. Γρήγορα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σημαντικά και ο καιρός θα επιδεινωθεί καθώς θα εκδηλωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές (ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι). Πιθανότητα και για καταιγίδα υπάρχει τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας