Σοβαρή επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 24-11-2019

2019-11-23

Μια νέα κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας κατά την διάρκεια της Κυριακής η οποία θα προκαλέσει κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Ιόνιο.

Αιτία αυτής της μεταβολής του καιρού, είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα προσεγγίσει την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας έντονα καιρικά φαινόμενα πρώτα στην δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια και στα υπόλοιπα τμήματα. Πρόκειται για μία κακοκαιρία ''εξπρές'' αλλά με ισχυρά χαρακτηριστικά.

Χάρτης φαινομένων από το προγνωστικό μοντέλο ICON την νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα (μέσω WXCHARTS.COM) 

Ας δούμε όμως αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 24/11/2019 


Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει και να κυλήσει με συννεφιά σε όλη την χώρα η οποία κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι αυξημένη. Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες βροχές τοπικού και γενικά ασθενή χαρακτήρα θα εκδηλώνονται στην δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο και ίσως την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων. Πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες υπάρχει για το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και ενδεχομένως πρόσκαιρα τις περιοχές γύρω από τον Αργολικό και τον Σαρωνικό κόλπο. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα γενικευτούν και σταδιακά θα παρουσιάζουν σημάδια μεγαλύτερης έντασης. Καλύτερος θα είναι ο καιρός σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Από αργά το βράδυ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση από τα δυτικά και κατά την διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν από θυελλώδεις ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Προς τα μεσάνυχτα η κακοκαιρία θα μετατοπιστεί ανατολικότερα και θα εκδηλωθούν παράλληλα βροχές και καταιγίδες στα δυτικότερα τμήματα της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο με τα φαινόμενα και εδώ να είναι κατά διαστήματα ισχυρά. Μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για βροχές και τοπικές καταιγίδες υπάρχει επίσης για την δυτική και κεντρική Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα τελειώσει με συννεφιά κατά τόπους αυξημένη. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΝΑ διευθύνσεις πολύ ισχυροί εντάσεως 7-8Μπ. και το βράδυ θυελλώδεις μέχρι 9Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και το βράδυ μέχρι 7Μπ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 6 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά η οποία το πρωί δεν αποκλείεται να δώσει τοπικές βροχές και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα στα νότια του νομού. Από αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές (δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. και από το βράδυ 5-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία αναμένεται να δώσει βροχές μέτριας γενικά έντασης μετά το απόγευμα και κυρίως στα δυτικά. Αργά την νύχτα τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΝΑ διευθύνσεις αρχικά 3-4Μπ. και το βράδυ 5-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας