Σοβαρή επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 20-09-2019

2019-09-19

Ραγδαία αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Παρασκευής καθώς αναμένεται σοβαρή επιδείνωση σε πολλές περιοχές με έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις, ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 20/09/2019 

Κατά την διάρκεια των μεταμεσονύκτιων ωρών, η κακοκαιρία ερχόμενη από τα βορειοδυτικά αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας και να δώσει πολλές και ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, νησιά κεντρικού και βορείου Ιονίου, Ήπειρο, Θεσσαλία και πιθανώς Σποράδες. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και θα συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Προς την ανατολή του Ηλίου μπόρες και τοπικές καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα επηρεάσουν και νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα και συγκεκριμένα την δυτική και μέρος της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και την βορειοδυτική Πελ/νησο. Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά ενώ στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα έχουμε αυξημένη συννεφιά που θα δίνει τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης. Ξαστεριά αναμένεται να επικρατήσει στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι σιγά σιγά ο καιρός αναμένεται να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης πρώτα στα βορειοδυτικά, με τα έντονα φαινόμενα να επιμένουν πάντως στην κεντρική Μακεδονία μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με τις βροχές να σταματούν στην διάρκεια του μεσημεριού. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα νησιά του βόρειου - βορειοανατολικού Αιγαίου το μεσημέρι και το απόγευμα όπου θα εκδηλωθούν βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Θεσσαλία οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν μέχρι περίπου τις πρώτες απογευματινές ώρες (θα έχουν ήδη όμως αποκτήσει πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα). Όμως στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική και μέρος της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και την Πελ/νησο αναμένεται ο καιρός να είναι πολύ άσχημος καθώς θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις με τα φαινόμενα να διατηρούνται έως και το τέλος της ημέρας. Βροχές αναμένονται επίσης και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα μέτριας γενικά έντασης. Πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή υπάρχει επίσης για την δυτική Κρήτη όπου ίσως βγάλει και τοπική καταιγίδα αργά το βράδυ. Τέλος πολύ καλύτερος αναμένεται ο καιρός σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. που αργότερα θα στραφούν σε Β και θα ενισχυθούν στα 5-6Μπ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα ενισχυθούν μέσα στην ημέρα και θα αγγίξουν τα 7Μπ

Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 26 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε από το ξεκίνημα της ημέρας αυξημένη συννεφιά. Προς το μεσημέρι αυτή η συννεφιά αναμένεται να δώσει βροχές μέτριας γενικά έντασης κυρίως στα δυτικά του νομού ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί καταιγίδα προς τα Γεράνεια Όρη. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα κυριαρχήσει η πυκνή συννεφιά με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. και από αργά το απόγευμα στα ανατολικά μέχρι 6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών αναμένεται πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και ίσως πρόσκαιρες καταιγίδες. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο και αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας