Σοβαρή επιδείνωση του καιρού το Σ/Κ με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους σε πολλές περιοχές!!

2020-04-02

Μετά από μία αρκετά σπάνια κακοκαιρία η οποία έδωσε πολλές βροχές σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, μία νέα κακοκαιρία (με διαφορετικά χαρακτηριστικά) θα επηρεάσει την χώρα μας το Σ/Κ. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νέας μεταβολής θα είναι οι βροχές οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχοντας μάλιστα κατά τόπους και ένταση και διάρκεια, οι καταιγίδες, αλλά κυρίως οι σφοδρότατοι άνεμοι στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει τα 9 με 10 Μποφόρ. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα ανέβει αισθητά στην νότια Ελλάδα εξαιτίας των πολύ θυελλωδών ΝΑ ανέμων ενώ την Κυριακή το κρύο εξαιτίας των σφοδρών βοριάδων θα είναι αισθητό στα κεντρικά και τα βόρεια (η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πολύ πιο χαμηλή από την πραγματική).

Αιτία αυτής της νέας επιδείνωσης, θα αποτελέσει ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής το οποίο θα κινηθεί προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι πιο έντονες βροχές φαίνεται ότι θα σημειωθούν στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως στην Βοιωτία, την Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανώς στην Αττική και την βορειοανατολική Πελ/νησο την νύχτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής. Ωστόσο από το ξεκίνημα του Σαββάτου αξιόλογες βροχές θα σημειώνονται στα νησιά του Ιονίου (κυρίως το κεντρικό), την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο και βαθμιαία την Μακεδονία και την Θράκη. Την Κυριακή φαίνεται ότι ο καιρός θα βελτιωθεί στην δυτική Ελλάδα, όμως στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την ανατολική και βόρεια Πελ/νησο θα έχουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πιο τοπικές βροχές φαίνεται ότι θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αθροιστικός υετός, όπως αυτός αποτυπώνεται από το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS, μέχρι την Δευτέρα!!


Από την Δευτέρα 06/04 πάντως και μετέπειτα όλα τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε σε μία μεγάλη περίοδο με αίθριο καιρό σε ολόκληρη την χώρα, ωστόσο τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας θα κάνει αρκετό κρύο για την εποχή, για να ακολουθήσει μία αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας ημέρα με την ημέρα.

Για άλλη μία φορά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προγνωσιμότητα έχει μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό εξαιτίας της διακοπής των πτήσεων των αεροσκαφών που πραγματοποιούν καθημερινές παρατηρήσεις και μετρήσεις, κάνοντας πιο δύσκολη την εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες περιόδους.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας