Σοβαρή κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 04-11-2019

2019-11-03

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένουμε στην χώρα μας την Δευτέρα καθώς θα μας απασχολήσουν ισχυρές έως και πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες πρώτα απ'όλα στα δυτικά με σταδιακή μετατόπιση των φαινομένων προς τα ανατολικά ενώ δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα οι νοτιάδες στα Πελάγη θα είναι πολύ ισχυροί ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 04/11/2019 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών η κακοκαιρία θα πρέπει να απασχολεί τα Επτάνησα, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο δίνοντας έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες κατά διαστήματα (δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις). Διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα πρέπει να εκδηλώνονται επίσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και ίσως πολύ τοπικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Προς την ανατολή του Ηλίου βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Θράκη και τα νησιά του Θρακικού και πιθανώς σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοανατολικής Πελ/νησου. Πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιες ψιχάλες ή και ασθενείς βροχές υπάρχει για την δυτική και κεντρική Μακεδονία. 

Κατά την διάρκεια της ημέρας ισχυρές έως και πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελ/νησο, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Προς το μεσημέρι ένα πέρασμα από μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε και στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Πολύ αξιόλογες βροχές θα εκδηλώνονται επίσης στην δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία (κυρίως την δυτική) ενώ διαστήματα με μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο. Σταδιακή βελτίωση του καιρού θα έχουμε τις πρώτες απογευματινές ώρες πρώτα στα βορειοδυτικά και μέχρι το τέλος της ημέρας και στα υπόλοιπα τμήματα με εξαίρεση την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και ενδεχομένως την νότια ακτογραμμή της Πελ/νησου όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, δεν αποκλείεται όμως μέσα στην ημέρα να βγάλει τοπικού χαρακτήρα μπόρες και τοπικές καταιγίδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και στο βόρειο Ιόνιο πιθανώς μέχρι 7Μπ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε ΔΝΔ και θα εξασθενήσουν. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις πολύ ισχυροί μέχρι 8Μπ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα αναμένεται επιδείνωση του καιρού κυρίως στα νότια του νομού όπου θα βγάλει μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Κατά την διάρκεια της ημέρας, ο καιρός θα είναι άστατος καθώς κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, θα υπάρχουν όμως και ενδιάμεσα διαστήματα παύσης των φαινομένων. Το απόγευμα φαίνεται να έχουμε γενίκευση των φαινομένων οπότε και θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Και κατά την διάρκεια της νύχτας προς τα μεσάνυχτα δεν αποκλείεται και πάλι να βγάλει κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και στα νοτιοανατολικά πιθανώς μέχρι 7Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνή συννεφιά η οποία το μεσημέρι και το απόγευμα θα δώσει αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες με βελτίωση στην συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας