Σοβαρή κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες την Τρίτη από τα δυτικά -Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 12-11-2019

2019-11-11

Πολύ σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά κατά την διάρκεια της Τρίτης, προκαλώντας έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο. Αιτία αυτής της μεταβολής του καιρού είναι ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο δημιουργείται στις ακτές της Τυνησίας με τροχιά βόρεια-βορειοανατολική. Αν και το κέντρο του χαμηλού δεν θα προσεγγίσει την χώρα μας, εντούτοις η μετωπική δραστηριότητα ανατολικά θα είναι πολύ αυξημένη. 

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τον καιρό της Τρίτης 12/11/2019 

Η νύχτα αναμένεται να κυλήσει σχετικά ήρεμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα έχουμε νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και διαστήματα ξαστεριάς. Περισσότερες και πιο πυκνές νεφώσεις θα έχουμε στα Επτάνησα, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και την δυτική και κεντρική Πελ/νησο οπότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικού χαρακτήρα βροχές ασθενούς έντασης κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά. Στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς οι βροχές ίσως είναι λίγο περισσότερες και δεν αποκλείεται στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής να εκδηλωθεί καταιγίδα

Μέσα στην μέρα και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός βαθμιαία στα δυτικά θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Από το μεσημέρι και μετέπειτα η κακοκαιρία θα ''χτυπήσει'' την πόρτα της δυτικής Ελλάδας και θα εκδηλωθούν έντονες έως και πολύ έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα συνοδευτούν από σφοδρούς ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Μέχρι και αργά το απόγευμα, η κακοκαιρία θα κινηθεί λίγο ανατολικότερα και θα επηρεάζει την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, τμήμα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελ/νησου οπότε θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά διαστήματα και κατά τόπους. Μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ακόμη ανατολικότερα οπότε θα επηρεάζονται το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, πιθανώς η Σποράδες, η Στερεά Ελλάδα και η Πελ/νησος και θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Καλύτερος θα παραμείνει ο καιρός μέχρι το τέλος της ημέρας στην Θράκη, τα νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ στην Κρήτη προς το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί στα δυτικά του νησιού και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς και εδώ ισχυρές.

Σφοδροί νοτιάδες θα πνέουν στο Ιόνιο με την ένταση να φτάνει τα 8-9Μπ. και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο ακόμη και 10Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και μετά το μεσημέρι πολύ ισχυροί στα 7Μπ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 21 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με πυκνές νεφώσεις, χωρίς όμως φαινόμενα μέχρι αργά το απόγευμα. Από τις πρώτες βραδινές ώρες όμως αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες που μέχρι τα μεσάνυχτα θα γενικευτούν σε όλο τον νομό και θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 4-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα θα κυριαρχήσει συννεφιά που ίσως δώσει βροχές κυρίως στα σύνορα με την Χαλκιδική. Η συννεφιά θα παραμείνει και κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ από αργά το απόγευμα προς το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας