Σοβαρή κακοκαιρία με πολλές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα βόρεια και σφοδρούς ανέμους - Ο καιρός την Τρίτη 26/01/2021

2021-01-25

Μία πολύ έντονη και ιδιαίτερα σοβαρή κακοκαιρία αναμένεται να λάβει χώρα στην περιοχή μας κατά την διάρκεια της Τρίτης, εξαιτίας ενός αρκετά ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα προκαλέσει έντονες έως πολύ έντονες βροχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τοπικές καταιγίδες αλλά και σφοδρούς ανέμους. Μάλιστα καθώς το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινείται σταδιακά ανατολικότερα, αναμένεται να κατέλθουν αρκετά  ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά, ρίχνοντας μέχρι το βράδυ εντυπωσιακά την θερμοκρασία στην βόρεια Ελλάδα, οπότε αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι βροχές να μετατραπούν κατά τόπους σε χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές.  

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 26/01/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών της Τρίτης και μέχρι νωρίς το ξημέρωμα, ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να επιδεινώνεται στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και αρχικά θα εκδηλώνονται βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, θα έχει επέλθει σοβαρή κακοκαιρία με έντονες έως πολύ έντονες βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο ενώ προοδευτικά μέχρι αργά το πρωί θα επηρεαστούν τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, η δυτική Στερεά Ελλάδα και αρχικά τα πολύ δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου. Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κυρίως σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα χρήζουν προσοχής στην βορειοδυτική Ελλάδα λόγω του κορεσμένου εδάφους των προηγούμενων ημερών, της μεγάλης έντασης που αυτά θα παρουσιάζουν, την πιθανότητα παρουσίασης σφοδρών ριπών ανέμων και εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων. Τοπικές βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες στην δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία και την δυτική - νοτιοδυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα αρχικά εδώ να έχουν ασθενή χαρακτήρα. 

Κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στις υπόλοιπες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν λίγες ασθενείς και πολύ τοπικές βροχές

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες, η κακοκαιρία θα έχει την τάση να επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και νοτιότερα. Έτσι, μέχρι και αργά το μεσημέρι ισχυρές βροχές θα εκδηλώνονται σχεδόν στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν τοπικά σημάδια σφοδρού χαρακτήρα και να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. 

Παράλληλα σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, την Θεσσαλία (με έμφαση τα δυτικά και κεντρικά), την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Πελ/νησου, με αξιόλογες βροχές  και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία ιδιαίτερα στην Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο, θα έχουν την τάση να αποκτούν ολοένα και πιο έντονο χαρακτήρα

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου (πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα) και της δυτικής Μακεδονίας (αρχικά πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα και προοδευτικά μέχρι αργά το μεσημέρι έως τα 700 μέτρα). 

Θα παραμείνει καλύτερος ο καιρός στα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση το θρακικό), ωστόσο θα κυριαρχήσει και εδώ η πυκνή συννεφιά με μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες.

Από κει και ύστερα τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία θα έχει κινηθεί ανατολικότερα και έτσι ο καιρός στην βορειοδυτική Ελλάδα θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ενώ οι αξιόλογες βροχές θα διατηρηθούν από την δυτική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα, έως το τέλος της ημέρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να εκδηλώνονται τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στην Θράκη, τα νησιά του θρακικού, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στα Δωδεκάνησα βροχές θα εκδηλωθούν μετά τα μεσάνυχτα ενώ στην Κρήτη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το βράδυ με βροχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά. 

Στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα κρυώσει σημαντικά εξαιτίας της κατάβασης των ψυχρών αερίων μαζών και έτσι οι βροχές θα μετατραπούν γρήγορα σε χιονοπτώσεις πρώτα στην δυτική Μακεδονία (από νωρίς το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) και το βράδυ στα πεδινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Το ενδεχόμενο να παραταθούν οι χιονοπτώσεις και μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, είναι υπαρκτό, ωστόσο αυτό θα το διευκρινίσουμε σε νεότερη πρόγνωση. 

Στην Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες αρχικά σε ορεινά τμήματα (πάνω από τα 700 με 800 μέτρα), ωστόσο μετά τα μεσάνυχτα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να χιονίσει πυκνά και σε πεδινά τμήματα κυρίως του Έβρου και της Ροδόπης. 

Στην Ήπειρο, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις βραδινές ώρες, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος προς την Πίνδο, ενώ στην βόρεια Θεσσαλία προς τα μεσάνυχτα ίσως σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ, προοδευτικά όμως θα στραφούν σε ΒΔ και μέχρι το βράδυ θα έχουν παρουσιάσει πολύ μεγάλη ενίσχυση με τις ριπές να αγγίζουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νοτιάδες οι οποίοι και εδώ προοδευτικά θα ενισχυθούν πολύ και μάλιστα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν με σφοδρές εντάσεις, ακόμη και 10 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά, αναμένεται εντυπωσιακή πτώση σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Στην Αττική περιμένουμε το πρώτο μισό της ημέρας νεφώσεις οι οποίες κατά διαστήματα και κατά τόπους θα είναι πυκνές. Από αργά το μεσημέρι και από τα δυτικά θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες αρχικά θα έχουν ασθενή και τοπικό χαρακτήρα. Από το απόγευμα και μετέπειτα, αναμένεται ένα ισχυρό πέρασμα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές οι οποίες κατά τόπους θα είναι αρκετά έως πολύ έντονες, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με την ένταση αρχικά να κυμαίνεται στα 5 με 6 Μποφόρ, ωστόσο το απόγευμα και το βράδυ θα ενισχυθούν σημαντικά στα 7 με 8 Μποφόρ και οι ριπές ίσως "αγγίξουν" και τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αυξημένες νεφώσεις. Προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες προοδευτικά θα γενικευτούν και θα αποκτήσουν αξιόλογο χαρακτήρα. Από αργά το απόγευμα και μετέπειτα αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε ισχυρούς βοριάδες και το βράδυ οι βροχές θα πρέπει να μετατραπούν σε χιονοπτώσεις σε ολοένα και χαμηλότερα υψόμετρα, με πιθανότητα να δεχθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση και το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ, το απόγευμα όμως θα γυρίσουν σε βοριάδες και θα πνέουν με πολύ ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν και τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου, το βράδυ όμως αναμένεται εντυπωσιακή πτώση.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας