Σοβαρή κακοκαιρία στην ανατολική και νότια Ελλάδα - Έντονες βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 06-01-2020

2020-01-05

Χωρισμένη στα δύο θα είναι καιρικά η χώρα μας την ημέρα των Θεοφανίων σε μία δυτική και βόρεια Ελλάδα όπου ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά καλός αλλά με αρκετό κρύο και σε μία ανατολική και νότια Ελλάδα όπου αναμένεται ισχυρή κακοκαιρία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής θα είναι οι έντονες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα, οι καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές και κυρίως οι εξαιρετικά σφοδροί βοριάδες στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει ακόμη και τα 12 Μποφόρ.

Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν την πρόγνωση του καιρού για την ημέρα των Θεοφανίων: 

Στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα λοιπόν η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με ηλιοφάνεια και λίγα μόνο σύννεφα άνευ σημασίας. Εξαίρεση όμως θα αποτελέσει η Θράκη και κυρίως ο νομός Έβρος όπου φαίνεται ο καιρός εδώ να είναι άστατος και κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις ίσως μάλιστα αξιόλογες ακόμη και σε πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Πολύ μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα για ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις στην νότια Χαλκιδική. Πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις ασθενείς έως μέτριας έντασης κατά βάση υπάρχει και για τον νομό Μαγνησίας κυρίως τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες και ίσως και πάλι για λίγο το βράδυ ακόμη και στα πεδινά

Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική), τα πολύ βορειοανατολικά τμήματα της Πελ/νησου (βορειοανατολική Κορινθία), τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Σποράδες (λιγότερο), ο καιρός θα είναι πολύ άσχημος από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας με κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα, καταιγίδες κυρίως σε Κρήτη και Δωδεκάνησα και πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές και ίσως παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα στην Εύβοια αναμένεται να χιονίσει πάνω από τα 50 με 100 μέτρα και κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι, στην Βοιωτία θα χιονίζει πάνω από τα 50 με 100 μέτρα κυρίως από την Λιβαδειά και ανατολικότερα, στην Κορινθία πάνω από τα 300 μέτρα, στην δυτική Κρήτη πάνω από τα 800 μέτρα, στην ανατολική Κρήτη πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πάνω από τα 150 με 200 μέτρα και του ανατολικού πάνω από τα 600 με 700 μέτρα. Πιθανότητα χιονοκαταιγίδας υπάρχει κατά μήκος του Ευβοϊκού κόλπου κυρίως προς την πλευρά της Αττικής. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι με ένταση το πολύ μέχρι 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο όμως οι βοριάδες θα πνέουν εξαιρετικά θυελλώδεις καθώς αναμένονται εντάσεις της τάξεως των 10 με 11 Μποφόρ (με τις ριπές τοπικά να αγγίζουν ακόμη και τα 12 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -6 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -3 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 2 έως 12 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται κακοκαιρία καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα από τα ξημερώματα προς τις πρώτες πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα γύρω ορεινά αλλά και σε περιοχές με πιο χαμηλά υψόμετρα. Συγκεκριμένα στην δυτική Αττική προς την πλευρά του Κιθαιρώνα και στα Γεράνεια Όρη θα χιονίζει από τα 50 με 100 μέτρα και ίσως και στα παραθαλάσσια τμήματα. Στην Πάρνηθα οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από τα 150 με 200 μέτρα, στην Πεντέλη από τα 350 μέτρα και στον Υμηττό από τα 400 μέτρα. Φαίνεται επίσης πως κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών θα καταφέρει να χιονίσει σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους πάνω από τα 100 με 150 μέτρα. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν λίγο ακόμη και έτσι θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια πιθανώς μέχρι τα 150 μέτρα. Στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι θα καταφέρει πρόσκαιρα να χιονίσει λίγο πριν η κατά την διάρκεια των μεσημβρινών ωρών κυρίως σε υψώματα όπως επίσης και κατά την διάρκεια τον απογευματινών - βραδινών ωρών. Κατά κύριο λόγο όμως θα επικρατήσει το χιονόνερο. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας και κατά διαστήματα θα είναι έντονα (με την μορφή βροχής ή χιονιού). Πολλές χιονοπτώσεις φαίνεται να σημειώνονται σε Βίλια, Ερυθρές, Οινόη από πλευράς δυτικής Αττικής όπου αναμένονται νέες χιονοστρώσεις. Πιθανότητα για τοπικές χιονοστρώσεις υπάρχει και για τα βόρεια προάστια κυρίως από την Κηφισιά και πάνω. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις με την ένταση να φτάνει τα 8 με 9 Μποφόρ και πιθανώς στα ανατολικά ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και τα βόρεια η μέγιστη θα κυμαίνεται 3 με 4 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως προς την πλευρά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρκετά ενισχυμένοι στα 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας