Σοβαρό κύμα πολικού ψύχους διαρκείας με διαστήματα χιονοπτώσεων έως και παραθαλάσσια τμήματα

2022-01-19

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι το καιρικό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες έχει εκτιναχθεί στα ύψη, φυσικά όχι λόγω των τρεχόντων καιρικών συνθηκών που πέρα από το αρκετό κρύο, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη καιρική δραστηριότητα, αλλά λόγω των προγνωστικών στοιχείων έτσι όπως αυτά αντλούνται από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού. Ήδη μέσα από την Hellasmeteo, σας είχαμε προϊδεάσει από την τελευταία μας εκτίμηση για μία καιρική εξέλιξη η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα να «φέρει» για τα καλά τον Χειμώνα στην χώρα μας και μάλιστα είχαμε κάνει ανάλυση της όλης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα επικρατήσει.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα καιρού τις τελευταίες ώρες και ημέρες «έδιναν και έπαιρναν» και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι και πριν από λίγο παρουσιάζονταν σημαντικές ασάφειες οι οποίες μας δυσκόλευαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να επιχειρήσουμε μία εκτίμηση. Και η δυσκολία αυτής της εκτίμησης είχε να κάνει με την εμφάνιση των καιρικών φαινομένων (των χιονοπτώσεων) και πιο συγκεκριμένα την ένταση, την έκταση και την διάρκεια αυτών, καθώς υπήρχαν σημαντικές διχογνωμίες των προγνωστικών μοντέλων αλλά και διαφοροποιήσεις εντός ολίγων ωρών ως προς την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που καθορίζουν αυτήν την εξέλιξη. Οι τελευταίες ωστόσο ανανεώσεις των μοντέλων καιρού έχουν «έρθει» να ξεδιαλύνουν κατά ένα μέρος τον καιρικό «γρίφο» και πλέον είμαστε σε θέση να σας δώσουμε μια πρώτη πολύ γενική εικόνα της μελλούμενης καιρικής εξέλιξης.


Το 1ο και σημαντικότερο πράγμα το οποίο και θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι ότι μετά το διήμερο καιρικό διάλειμμα της Πέμπτης και της Παρασκευής (20 - 21/01/2022) όπου ο υδράργυρος θα σημειώσει αισθητή άνοδο, η χώρα μας από το Σάββατο 22/01/2022 και από τα βόρεια, θα εισέλθει σε ένα μεγάλης διάρκειας και έντασης πολικό κύμα ψύχους, με χαμηλές έως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την ύπαρξη και την κατάβαση ενός ενισχυμένου πολικού Αυλώνα δια μέσω της ανατολικής Ευρώπης προς την ανατολική Μεσόγειο, τροφοδοτώντας την χώρα μας με πολύ ψυχρές - πολικές αέριες μάζες, όπως μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά στον παρακάτω χάρτη.


Αυτό θα αποτελέσει σημείο έναρξης της 1ης φάσης της κακοκαιρίας την οποία τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της «δίνουν» πιο πρόσκαιρο και επιλεκτικό χαρακτήρα, απ' ότι φαινόταν μέχρι πριν 1 με 2 ημέρες. Και αυτό διότι εμφανίζεται η τάση της μετατόπισης του πολικού Αυλώνα πιο ανατολικά προς την περιοχή της Τουρκίας, με το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στην περιοχή του Αιγαίου να κινείται πολύ γρήγορα ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα.

Έτσι λοιπόν από αργά την νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και με την είσοδο του συστήματος από τα βόρεια, θα πρέπει να σημειωθούν κάποιες πολύ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αρχικά στην βόρεια Ελλάδα (με έμφαση την δυτική Μακεδονία, την Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του θρακικού), ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές. Τάχιστα όμως ο καιρός στα βόρεια θα βελτιωθεί σημαντικά και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια, ενώ τα φαινόμενα θα μεταφερθούν πιο νότια επηρεάζοντας την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βόρεια - βορειοανατολική Πελ/νησο με βροχές στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις οι οποίες ώρα με την ώρα θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας, πιθανώς μάλιστα ισχυρές κυρίως στην Βοιωτία, την Εύβοια και στα πιο ορεινά - ημιορεινά τμήματα της Αττικής. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα κεντρικά και νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου με χιονοπτώσεις αξιόλογες στην ορεινή Κρήτη και προς το ξημέρωμα της Κυριακής πιθανώς τοπικά στα ορεινά των Κυκλάδων.

Από πλευράς ανέμων αυτοί θα έχουν στραφεί σε πολύ ψυχρούς βοριάδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία μέσα στην ημέρα θα σημειώνει αισθητότατη πτώση από βορρά προς νότο (μονοψήφιες μέγιστες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και ισχυρός παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά).

Καθώς θα βαδίζουμε προς την Κυριακή 23/01/2022, το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει κινηθεί αρκετά ανατολικά και έτσι το πιθανότερο σενάριο «θέλει» έναν σχετικά βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές, πλην όμως των Κυκλάδων, της Κρήτης και του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρο. Αφήνουμε ωστόσο ένα ερωτηματικό για την Κυριακή, καθ' ότι μικρές διαφοροποιήσεις όπως η μετατόπιση του πολικού Αυλώνα λίγο δυτικότερα, καθώς και η δημιουργία αβαθών βαρομετρικών χαμηλών, μπορούν να δημιουργήσουν υποτροπές στο σκηνικό του καιρού και σε άλλες περιοχές με χιονοπτώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε καλύτερα το επόμενο 24ώρο, οπότε θα επανέλθουμε με νέα εκτίμηση.

Κάπως έτσι λοιπόν περνάμε στη 2η φάση αυτού του πολύ ενδιαφέροντος καιρικού διαστήματος, όπου αυτό που φαίνεται να συμβαίνει, είναι η αποκοπή σημαντικού τμήματος του πολικού Αυλώνα και κατά συνέπεια ο σχηματισμός μιας ψυχρής λίμνης η οποία και θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πάνω από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Με βάση τα τρέχοντα προγνωστικά στοιχεία, αυτή η φάση δείχνει αρκετά πιο σοβαρή, καθώς ο στροβιλισμός της ψυχρής λίμνης πάνω από την περιοχή μας δύναται να δώσει σημαντικές χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια Ελλάδα (από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και νοτιότερα), φυσικά και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές καθώς το ψύχος θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.


Η καιρική αυτή κατάσταση δείχνει να διατηρείται έως την Τετάρτη 26/01/2022 , χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μία ημέρα, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να αναφέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εν ολίγοις αυτό που προκύπτει από τα άνω είναι ότι η χώρα μας εισέρχεται σε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα με πολύ κρύο και με χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν κυρίως την κεντρική, την ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές καθώς οι θερμοκρασίες θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο, μένει ωστόσο να δούμε τις επόμενες ημέρες πόσο σημαντικές θα είναι αυτές και ποιες περιοχές κυρίως θα επηρεαστούν. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσει νεότερη εκτίμηση τις επόμενες 24 με 36 ώρες, μέσα στην οποία θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλές σημαντικές λεπτομέρειες.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας