Σοβαρό κύμα ψύχους με βουτιά της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις έως τις 15 Μαρτίου 2022
Είναι γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι ένας μήνας που σχεδόν κάθε χρόνο παρουσιάζει πολύ έντονο καιρικό ενδιαφέρον. Μπορεί τυπικά να θεωρείται ένας Ανοιξιάτικος μήνας, τις περισσότερες φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο διάστημα αυτού. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που στο παρελθόν είχαμε ψυχρές καταβάσεις και μάλιστα σοβαρές, αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Φυσικά, όντας ένας μήνας μετάβασης από τον Χειμώνα προς την Άνοιξη, οι πρώτες «προσπάθειες» επικράτησης ανοιξιάτικου καιρού, γίνονται συνήθως αντιληπτές, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται σε καμία των περιπτώσεων να επιβεβαιώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στην τελευταία εκτίμηση που εκδόθηκε στην ιστοσελίδα μας, σας είχαμε μιλήσει για την καιρική τάση έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται για τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα και κάναμε λόγο για μια τάση «βαρυχειμωνιάς και πολύ ψυχρών - πολικών αερίων μαζών». Αυτό που δεν είχαμε κάνει είναι να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω αρκετών ασαφειών που παρουσιάζονταν από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού. Οι τελευταίες ανανεώσεις αυτών, πέραν του γεγονότος ότι επιβεβαιώνουν στο 100% την εκτίμησή μας για πολύ κρύο καιρό, μας δίνουν την δυνατότητα να πούμε λίγο περισσότερα πράγματα σχετικά με την διακύμανση αυτής της ψυχρής εισβολής, τουλάχιστον στην αρχική της φάση.
Πρώτα απ' όλα, όπως είχαμε πει και στην προηγούμενή μας εκτίμηση, η αιτία που θα προκαλέσει όλη αυτήν την εξέλιξη, σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου Αντικυκλωνικού πεδίου. Ο Αντικυκλώνας αυτός, αναμένεται να ανυψωθεί σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, φτάνοντας έως τα πολύ βόρεια τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως «εμποδιστής» στην παρέλαση των πολύ ισχυρών Ατλαντικών βαρομετρικών χαμηλών και στην ενεργοποίηση του πολικού αεροχείμαρρου, μεταφέροντας ουσιαστικά πολύ ψυχρές έως πολικές αέριες μάζες Σιβηρικής προέλευσης προς την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αν και ήδη στην βόρεια κυρίως Ελλάδα έχουμε ψυχρές αέριες μάζες και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα κυρίως από την Τρίτη το μεσημέρι και μετέπειτα, αναμένεται σημαντικότατη ενίσχυση της έντασης του ψύχους και προοδευτική επέκταση αυτού του πολύ ψυχρού αέρα σε όλη την χώρα. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει μια α' φάση όπου ουσιαστικά από την Τρίτη το μεσημέρι θα έχουμε ένα πέρασμα πυκνών χιονοπτώσεων στη δυτική Μακεδονία (θα χιονίσει σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας) και προοδευτικά μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα χιονίσει πρόσκαιρα πυκνά σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλία (αυξημένη η πιθανότητα χιονόπτωσης σε Τρίκαλα και Καρδίτσα). Αυτά τα φαινόμενα γρήγορα μέσα στην Τετάρτη θα κινηθούν νοτιότερα, οπότε χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά - ημιορεινά και ημιπεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και στα ορεινά - ημιορεινά της Πελ/νησου. Τμήματα της Ηπείρου και της κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν κάποιες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου, μη έχοντας ωστόσο κάποια ιδιαίτερη ένταση. Στο Ιόνιο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, αναμένεται άστατος καιρός με μπόρες και τοπικές καταιγίδες και με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για την Πέμπτη, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι η σταδιακή ανατολικότερη μετατόπιση του πολικού Αυλώνα και η θέση του βαρομετρικού χαμηλού εκτιμάται μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου, με τροχιά ανατολική. Αυτή η θέση θα προκαλέσει την ανάπτυξη μιας ζώνης φαινομένων από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως την Εύβοια και τοπικά την Βοιωτία και την Αττική).
Έτσι μέσα στην Πέμπτη και τουλάχιστον το πρώτο μισό αυτής, βροχές αναμένονται στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Χαλκιδικής, πιθανώς της Μαγνησίας, της Εύβοιας και της ΑττικοΒοιωτίας. Οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν στην Εύβοια όπου κατά πάσα πιθανότατα θα χιονίσει και στα βόρεια παραθαλάσσια τμήματα, ενώ όσον αφορά την Αθήνα, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να χιονίσει και εντός του αστικού ιστού (αυτό είναι κάτι που θα το δούμε καλύτερα το επόμενο 24ώρο). Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης και σε χαμηλά υψόμετρα της Πελ/νησου, ενώ πολύ πυκνά θα είναι τα χιόνια στην Κρήτη όπου θα χιονίζει και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (ίσως και κάτω από τα 600 μέτρα).
Κάπου εδώ φαίνεται να ολοκληρώνεται η 1η φάση της ψυχρής αυτής εισβολής. Η επόμενη φάση που αφορά το τριήμερο Π/Σ/Κ, παρουσιάζει για την ώρα αρκετές αβεβαιότητες. Αυτό που μπορούμε ωστόσο να πούμε με τα βεβαιότητας είναι το εξής:
1) Οι πολύ ψυχρές - πολικές αέριες μάζες θα διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (στα βόρεια τοπικά ολικό).
2) Οι χιονοπτώσεις φαίνεται να δείχνουν μια «προτίμηση» προς την κεντρική - ανατολική και νότια Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής - ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, των Σποράδων, της κεντρικής - ανατολικής Πελ/νησου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις αυτές θα απασχολήσουν και πεδινές - παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές καθώς και πολύ χαμηλά υψόμετρα των νησιών του Αιγαίου.
Το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν κυρίως, θα εξαρτηθεί από την θέση της αποκομμένης πλέον από τον πολικό Αυλώνα ψυχρής λίμνης και για την ώρα υπάρχουν μεγάλες ασάφειες σχετικά με αυτό. Πάντως η δυτική και η βόρεια Ελλάδα σε αυτήν την φάση το πιθανότερο είναι να μην επηρεαστούν από φαινόμενα χιονοπτώσεων.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδας μας, όπως παρατηρείται το καιρικό ενδιαφέρον βρίσκεται στα ύψη για το προσεχές διάστημα και θα είμαστε εδώ να καλύπτουμε την όλη εξέλιξη με αναλυτικές προγνώσεις και εκτιμήσεις.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας