Σοβαρό κύμα ψυχρής εισβολής σπάνιας δυναμικής για την εποχή τις επόμενες ημέρες

2022-03-16

Είναι γεγονός ότι ο φετινός Μάρτης έχει αναδειχθεί έως τώρα ένας πολύ ψυχρός μήνας όπου σχεδόν σε τίποτα δεν θυμίζει Άνοιξη. Και αυτό διότι τις προηγούμενες ημέρες προηγήθηκε ένα σοβαρό κύμα ψύχους Σιβηρικής προέλευσης, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο αλλά και οι χιονοπτώσεις οι οποίες σε πρώτη φάση επηρέασαν περιοχές της κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής χώρας και στη συνέχεια προσήνεμες προς το Αιγαίο και εντός αυτού περιοχές. Τα τελευταία 24ωρα η πολύ ψυχρή αυτή αέρια μάζα έχει δώσει τη θέση της σε πιο θερμές αέριες μάζες και οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει σημαντικά σε επίπεδα πιο λογικά για την περίοδο που διανύουμε. Ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες στα περισσότερα τμήματα είναι αρκετά καλές, χωρίς πάντως να λείπουν κάποιες νεφώσεις κατά τόπους. Όπως όλα δείχνουν όμως, αυτή η αισθητή θερμοκρασιακή άνοδος θα είναι πολύ πρόσκαιρη και έτσι για την ώρα η Άνοιξη δεν ήρθε για να μείνει, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή 18/03/2022 και κυρίως μέσα στο Σ/Κ (19-20/03/2022) θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο σοβαρό και σπάνιας για την εποχή δυναμικής κύμα ψύχους το οποίο επίσης θα είναι Σιβηρικής προέλευσης.


Για άλλη μία φορά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης έχει αναπτυχθεί ένα πολύ εκτεταμένο και ισχυρό Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών πιέσεων, το οποίο μεταφράζεται σε γενικές γραμμές σε αίθριο καιρό με πολύ περιορισμένες βροχές και αρκετά καλές θερμοκρασίες για τις περισσότερες χώρες. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές χωρών που βρίσκονται στη δυτική Μεσόγειο όπου υπάρχει ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο δίνει/θα δίνει κάποιες βροχές κυρίως σε νότια Ισπανία, νότια Γαλλία και βόρεια - βορειοδυτική Αφρική. Ο Αντικυκλώνας αυτός έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και επεκτείνεται βαθμιαία αρκετά ανατολικά προς τα ενδότερα τμήματα της Ρωσίας, κάτι που θα προκαλέσει την σταδιακή αποκοπή του νότιου τμήματος ενός Σιβηρικού Αυλώνα περίπου στο ύψος της Μαύρης Θάλασσας και τη μεταφορά πολύ ψυχρών - πολικών αερίων μαζών προς την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατά συνέπεια προς τη χώρα μας.


Η ψυχρή εισβολή αναμένεται προοδευτικά να γίνει αντιληπτή στην περιοχή μας κυρίως μέσα στην Παρασκευή και κυρίως στα πιο κεντρικά - ανατολικά και βόρεια τμήματα όπου η θερμοκρασία συγκριτικά με την Πέμπτη θα σημειώσει εντυπωσιακή πτώση. Αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα πρέπει μέσα στην Παρασκευή να συνδυαστούν και με κάποια φαινόμενα χιονοπτώσεων σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές από το ύψος της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Παρ' όλα αυτά οι χιονοπτώσεις αυτές γενικά θα είναι αρκετά τοπικές και δεν δείχνουν να έχουν κάποια ένταση, τέτοια που να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Λίγο πιο αξιόλογες δείχνουν να είναι οι χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία το πρώτο μισό της ημέρας αλλά και εκεί μέχρι το τέλος αυτής θα έχουν σταματήσει σχεδόν εξ' ολοκλήρου.

Το Σάββατο αν και θα κάνει τσουχτερό κρύο σχεδόν σε όλη τη χώρα (μόνο στα δυτικά ο καιρός θα είναι λίγο πιο μαλακός αλλά και εκεί θα κάνει αρκετό κρύο), τα φαινόμενα χιονοπτώσεων δείχνουν να είναι περιορισμένα σε τοπικό επίπεδο και ασθενή σε δυτική - κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και βόρεια Στερεά Ελλάδα. Από το βράδυ του Σαββάτου όμως και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, αυτή η ψυχρή λίμνη στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, αν και εξασθενημένη, δείχνει να οπισθοδρομεί πιο δυτικά προς το Αιγαίο (back door movement) και φαίνεται να αναπτύσσεται μια ζώνη φαινομένων από το θρακικό, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (Εύβοια και ΑττικοΒοιωτία) και την βορειοανατολική Πελ/νησο. Μέσα στην Κυριακή λοιπόν φαίνεται ότι θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις στις προαναφερθείσες περιοχές, ακόμα και σε πεδινά τμήματα, θα δούμε ωστόσο τι ένταση και έκταση θα έχουν τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες.

Από κει και ύστερα μέσα στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, φαίνεται να υπάρχει μια τάση εκ νέου ενίσχυσης αυτής της ψυχρής λίμνης πάνω από την χώρα μας και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα δώσουν κάποια φαινόμενα τα οποία ωστόσο ακόμα δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια αυτών.


Τέλος σε ότι αφορά το ερώτημα για το πότε θα πρέπει να αναμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό σίγουρα δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα μέσα της νέας εβδομάδας, ενώ από κει και ύστερα ο υδράργυρος αν και δείχνει να σημειώνει άνοδο, αυτή θα γίνει αρκετά αργά.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέα εκτίμηση και φυσικά θα υπάρξουν αναλυτικές προγνώσεις για όλη τη χώρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας