Σοβαρό κύμα θερμής εισβολής με συνθήκες καύσωνα την νέα εβδομάδα – Η εξέλιξη του καιρού έως τα τέλη Ιουνίου 2021

2021-06-18

Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Ιουνίου, ένας μήνας ο οποίος έως τώρα χαρακτηρίζεται κυρίως από άστατο καιρό στα ηπειρωτικά και από θερμοκρασίες οι οποίες κυμαίνονται από λίγο έως και αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι ψυχρότερες αέριες μάζες που είχαν εγκατασταθεί στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και πάνω από την περιοχή μας, είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση αστάθειας στα ηπειρωτικά σε καθημερινή βάση, με φαινόμενα τα οποία άλλες φορές ήταν τοπικά και περιορισμένα στα ορεινότερα τμήματα και άλλες φορές παρουσίαζαν γενικευμένο και ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα.

Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη της οποίας το κέντρο της βρίσκεται τις τελευταίες ώρες πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναμένεται να στρογγυλοκαθίσει σχεδόν στην ίδια περιοχή μέχρι περίπου την ερχόμενη Δευτέρα 21/06, με αποτέλεσμα τμήμα αυτής να επηρεάζει τον καιρό της βόρειας κυρίως Ελλάδας, δημιουργώντας αστάθεια με τοπικές μπόρες, βροχές και καταιγίδες κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, με έμφαση μάλιστα την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία έως την Κυριακή 20/06, θα παραμείνει σε σταθερά και σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε ολόκληρη την χώρα.


Όμως το πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο εκτείνεται αυτήν την στιγμή στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, αναμένεται σταδιακά να μετατοπιστεί ανατολικότερα προς την χώρα μας, μεταφέροντας παράλληλα θερμές αέριες μάζες. Μάλιστα σε συνδυασμό με μία long wave trough (χαμηλές πιέσεις μεγάλου μήκους κύματος), στην περιοχή της δυτικής - βορειοδυτικής Ευρώπης, η ράχη υψηλών πιέσεων (ridge) θα ανυψωθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, μεταφέροντας ακόμα θερμότερες αέριες μάζες και προκαλώντας έτσι το πρώτο για φέτος σοβαρό κύμα θερμής εισβολής, το οποίο θα χαρακτηριστεί από συνθήκες καύσωνα κατά τόπους.


Έχοντας λοιπόν υπόψιν τα άνω, οι όποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες εκδηλωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα διατηρηθούν έως την Δευτέρα 21/06, ενώ από κει και ύστερα τα όποια φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Την ίδια μέρα μάλιστα αναμένεται η σταδιακή είσοδος της θερμής αυτής εισβολής από τα δυτικά, ενώ το τριήμερο Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη (22-23-24/06) αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε ολόκληρη την χώρα και θερμοκρασίες οι οποίες θα ξεπεράσουν κατά μ.ο. στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτική διάταξη αερίων μαζών την Τετάρτη 23/06/2021!!


Λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία δεδομένα από τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, το εν λόγω τριήμερο αναμένεται να παρατηρηθούν στα ενδότερα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να «αγγίξουμε» τιμές της τάξεως των 42 ή ακόμη και 43 βαθμών Κελσίου. Το κατά πόσο βέβαια θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα εξαρτηθεί και από τις διάφορες ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως νέφωση ή σκόνη, παρ' όλα αυτά η έντονη θερμή εισβολή για εκείνο το διάστημα είναι δεδομένη.

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό το θερμό κύμα φαίνεται σταδιακά να υποχωρεί το Σ/Κ (26-27/06), οπότε και οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε με σχετικό άρθρο, ενώ όπως καθημερινά, θα αναρτώνται αναλυτικές προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας