Σοβαρό μέτωπο κακοκαιρίας με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 14/10/2021

2021-10-13

Με την απομάκρυνση της προηγηθείσας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία έδωσε αρκετές βροχές και καταιγίδες τις προηγούμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και με ιδιαίτερη έμφαση τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια - βορειοδυτικά, ο καιρός τις τελευταίες ώρες έχει παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση στα περισσότερα τμήματα. Δεν απουσιάζουν βέβαια και κάποια φαινόμενα ιδίως από τα ορεινά - ημιορεινά δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα (ως αποτέλεσμα των συνθηκών αστάθειας), ωστόσο αυτά παρουσιάζουν πολύ πιο τοπικό και εξασθενημένο χαρακτήρα. Η βελτίωση του καιρού όμως θα είναι πολύ πρόσκαιρη καθώς ήδη από τις αμέσως επόμενες ώρες και κυρίως προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, αναμένεται νέα σοβαρή έως πολύ σοβαρή μεταβολή του καιρού από τα δυτικά, καθώς ένα πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στην περιοχή της κεντροανατολικής Μεσογείου και κινούμενο αργά ανατολικά θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως το επόμενο διήμερο. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 14/10/2021

Ήδη μέσα στις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης αναμένεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά. Έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα πρέπει να σημειώνονται στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο και βαθμιαία προς τις πρωινές ώρες την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα ιδιαίτερα στο Ιόνιο αλλά και στα πιο δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, δύνανται να παρουσιάσουν έντονο χαρακτήρα, συνοδευόμενα από ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις (ιδιαίτερα στις περιοχές όπου στον προγνωστικό χάρτη επισημαίνονται με την "κίτρινη προειδοποίηση")

Ταυτόχρονη επιδείνωση του καιρού όμως αναμένεται και στην βόρεια Ελλάδα με πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της βόρειας Θεσσαλίας, ενώ σε τμήματα περιμετρικά του Θερμαϊκού και ιδιαίτερα στην νότια Χαλκιδική, τα φαινόμενα φαίνεται να αποκτούν πολύ μεγάλη σφοδρότητα κατά περιόδους. Μάλιστα εξαιτίας του βορείου ρεύματος και των πιο ψυχρών αερίων μαζών που θα επικρατούν στα βόρεια, οι βροχές αναμένεται να μετατραπούν σε πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα πολύ ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και σε υψόμετρα άνω των 1300 μέτρων.

Το πρωί αναμένεται σταδιακά να επιδεινωθεί ο καιρός και σε πιο ανατολικές περιοχές, με μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές να εκδηλώνονται στην ανατολική και νότια Πελ/νησο, την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα, τα πιο δυτικά τμήματα των Κυκλάδων, τις Σποράδες και την δυτική Κρήτη. Αντίθετα από την Θράκη μέχρι και τα Δωδεκάνησα η νύχτα θα κυλήσει σχετικά ομαλά με αυξημένες όμως νεφώσεις κατά περιόδους και ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς και τοπικά κυρίως στο θρακικό. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, η κακοκαιρία θα αρχίσει να παρουσιάζει ολοένα και πιο γενικευμένο χαρακτήρα. Έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα απασχολούν ολόκληρη σχεδόν την δυτική Ελλάδα καθώς επίσης την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική - ανατολική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα χρήζουν κατά τόπους προσοχής τόσο λόγω της μεγάλης έντασης που αυτά θα παρουσιάζουν, όσο και λόγω της αυξημένης διάρκειας, με την μεγαλύτερη προσοχή να εφίσταται σε τμήματα όπου έχουν καταγραφεί μεγάλα ύψη βροχής τις προηγούμενες ημέρες αλλά και σε περιοχές με καμένες εκτάσεις (όπως η βόρεια Εύβοια). Μετά το μεσημέρι πάντως ο καιρός στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο και Ήπειρος) θα καταστεί κάπως πιο άστατος και θα υπάρξουν ανοίγματα με τον Ήλιο να κάνει την εμφάνισή του. Τα διαστήματα αυτά με ηλιοφάνεια ωστόσο θα είναι γενικά πρόσκαιρα και ο καιρός θα ξανακλείνει, οπότε θα εκδηλώνονται φαινόμενα

Πολλές βροχές αναμένονται επίσης στην βόρεια Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση και πάλι την Χαλκιδική όπου δείχνουν τα φαινόμενα να παρουσιάζουν έντονο χαρακτήρα. Μάλιστα στην δυτική Μακεδονία προς το μεσημέρι τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατέβουν και δεν αποκλείεται για λίγο να καταφέρει να χιονίσει έως τα πιο ψηλά τμήματα της πόλης της Φλώρινας (το βράδυ τα υψόμετρα θα ανέβουν). Πυκνές χιονοπτώσεις όμως αναμένονται και στα πολύ ορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας (πάνω από τα 1800 μέτρα) ενώ η Θράκη μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχει μόνον πυκνή συννεφιά. 

Επιπλέον μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται σε Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη και νησιά ανατολικού Αιγαίου έως το ύψος των Δωδεκανήσων.

Από το βράδυ και μετέπειτα ο καιρός στην δυτική και βόρεια - βορειοδυτική χώρα θα καταστεί αρκετά άστατος. Μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως στα Επτάνησα (πολύ ισχυρές φαίνεται να είναι οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες στα Κύθηρα), παρ' όλα αυτά θα υπάρξουν αρκετά διαστήματα παύσης των φαινομένων και ανοίγματα στον καιρό. Ακόμη πιο μεγάλα διαστήματα παύσης αναμένονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, δυτική Στερεά Ελλάδα, βορειοδυτική Πελ/νησο. 

Δεν αναμένεται όμως να συμβεί το ίδιο στις πιο ανατολικές περιοχές, καθώς από το ύψος της Χαλκιδικής, το θρακικό, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (ΑττικοΒοιωτία και ολόκληρη η Εύβοια) και την ανατολική Πελ/νησο (έως τα Κύθηρα) θα επικρατήσει κακοκαιρία με ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες (συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων). Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στην βόρεια Ελλάδα (κυρίως σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία και Θράκη), ενώ στην δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 

Τέλος βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε όλα σχεδόν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουν πιο τοπικά φαινόμενα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αναμένεται να επικρατήσει ένα Ν-ΝΑ ρεύμα παρόμοιων σχεδόν εντάσεων και μόνο στα πιο βόρεια τμήματα του Πελάγους θα κυριαρχήσει ο βοριάς ο οποίος τοπικά θα φτάνει τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς (στην δυτική Μακεδονία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με αυξημένη συννεφιά και με τοπικές βροχές να εκδηλώνονται κυρίως στα πιο νότια - νοτιοανατολικά τμήματα του νομού. Σταδιακά αναμένεται ο καιρός να επιδεινωθεί και προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στις περισσότερες περιοχές του νομού. Ακόμα πιο σοβαρή δείχνει να είναι η επιδείνωση του καιρού το απόγευμα και το βράδυ με βροχές και καταιγίδες να απασχολούν ολόκληρο τον νομό, φαινόμενα μάλιστα τα οποία δύναται να παρουσιάσουν μεγάλη έως πολύ μεγάλη σφοδρότητα αλλά και μεγάλη διάρκεια (υπαρκτό το ενδεχόμενο και χαλαζοπτώσεων). Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με ισχυρές βροχές να εκδηλώνονται σε όλο τον νομό ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι νωρίς το μεσημέρι, οπότε και θα υπάρξουν διαστήματα ύφεσης ή παύσης των φαινομένων. Εκ νέου γενίκευση των φαινομένων, κατά τόπους ισχυρών αναμένεται για τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με τις εντάσεις να φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας