Σοβαρός καύσωνας μεγάλης διάρκειας προ των πυλών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου

2021-07-25

Όντας πλέον στα τέλη Ιουλίου, παρατηρούμε πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας, συμβαδίζουν με την περίοδο που διανύουμε. Ο αίθριος καιρός αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής μας, χωρίς πάντως να λείπουν κάποια περιορισμένα φαινόμενα αστάθειας στην βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ το ισχυρό μελτέμι που πνέει στο Αιγαίο, έχει δροσίσει αρκετά τα νησιά του Πελάγους αλλά και τα ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα.

Ήδη από τις 15 Ιουλίου σας είχαμε ενημερώσει στην τότε μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας, πως προς τα τέλη του μήνα υπάρχει «τάση σαφής και αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα». Λαμβάνοντας υπόψιν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, όλα δείχνουν πλέον πως η παραπάνω εκτίμηση όχι απλώς επιβεβαιώνεται, αλλά και ενισχύεται. Και αυτό διότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα καύσωνα το οποίο όχι απλώς θα έχει μεγάλη ένταση (θα ξεπερνάει με ευκολία τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα), αλλά αναμένεται να έχει και ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια τουλάχιστον 8 με 10 ημερών (χωρίς να αποκλείεται για την ώρα το ενδεχόμενο παράτασης αυτής).

Ενδεικτικός χάρτης διάταξης αερίων μαζών για το Σάββατο 31/07/2021!!


Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτό το πολύ σοβαρό κύμα καύσωνα στην χώρα μας, θα είναι το εκτεταμένο Αντικυκλωνικό πεδίο πολύ υψηλών πιέσεων στην περιοχή της βόρειας - βορειοδυτικής Αφρικής, το οποίο σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις της βόρειας Ευρώπης, θα προκαλέσει μεταφορά πολύ θερμών (έως και εξαιρετικά θερμών) αερίων μαζών πάνω από ολόκληρη σχεδόν την νότια Ευρώπη, με έμφαση την Ιταλία και τα Βαλκάνια (κατά συνέπεια και την χώρα μας).


Το κύμα καύσωνα αναμένεται να ξεκινήσει στην περιοχή μας την Τρίτη 27/07/2021, με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες αρχικά να εντοπίζονται στην δυτική Ελλάδα, όπου οι μέγιστες θα φτάσουν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και τοπικά θα ανέλθουν στους 41 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα στα πιο ανατολικά ηπειρωτικά και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, το μελτέμι θα συνεχιστεί για λίγες ακόμα ημέρες και θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποτρέψει πρόσκαιρα την πολύ μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας.


Έτσι μέχρι την Πέμπτη, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εμφανίζονται στην δυτική και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με τον υδράργυρο κατά τόπους να ξεπερνάει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και τοπικά να ανέρχεται έως τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Από την Παρασκευή και μετέπειτα, το μελτέμι στο Αιγαίο θα μετατοπιστεί λίγο ανατολικότερα και έτσι ολόκληρη η ηπειρωτική χώρα θα βρίσκεται υπό συνθήκες καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 με 41 βαθμών Κελσίου κατά τόπους.

Το Σ/Κ 31-07&01-08/2021, τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν μία τάση περαιτέρω ενίσχυσης του κύματος καύσωνα. Εάν επιβεβαιωθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τότε από το Σ/Κ και μετέπειτα είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά με πολλές περιοχές να σημειώνουν τιμές της τάξεως των 42 με 43 βαθμών Κελσίου και ανάλογα με τους άλλους παράγοντες (νέφωση, σκόνη, διεύθυνση ανέμων), σε τοπικό επίπεδο να «πιάσουμε» ακόμα και τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση, ο καύσωνας θα συνεχιστεί και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ενώ μετά τις 5 του μήνα υπάρχει μία προγνωστική αβεβαιότητα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, η Hellasmeteo θα σας κρατάει καθημερινά ενήμερους καθ' όλη την διάρκεια αυτού του καύσωνα με καθημερινές αναλυτικές προγνώσεις για ολόκληρη την χώρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας