Σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στα τέλη της εβδομάδας – Αναλυτικά η εξέλιξη

2020-09-01

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι καιρικές συνθήκες που βιώνουμε τις τελευταίες ώρες, θυμίζουν πολύ περισσότερο μέσα Ιουλίου μήνα, παρά αρχές Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι οι θερμοκρασίες τα τελευταία τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα, έχουν ανέβει πολύ πάνω από τα κανονικά για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, η καλοκαιρία διατηρείται, καθώς ο καιρός παραμένει αίθριος σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για μια πιθανή τελευταία (ή και όχι τελευταία) βουτιά στις θάλασσες.

Στην τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση, είχαμε σχολιάσει τα δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Συγκεκριμένα, είχαμε μιλήσει για μία πιθανή σοβαρή μεταβολή στο σκηνικό του καιρού το τελευταίο τριήμερο (Π/Σ/Κ), με αρκετές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας η οποία θα συνδυαστεί και με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Το 2ο σενάριο για το οποίο είχαμε μιλήσει, είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών για όλη την εβδομάδα με την καλοκαιρία να κυριαρχεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες φαίνεται να «κάθεται» κάπου στην μέση. Αυτό, διότι πράγματι το ερχόμενο Σ/Κ αναμένεται μία αρκετά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα (στα κανονικά για την εποχή επίπεδα) η οποία μάλιστα θα είναι πιο αισθητή στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, εξαιτίας των πολύ ισχυρών βοριάδων που θα επικρατήσουν.

Διάταξη αερίων μαζών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για την Κυριακή 06/09/2020. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες αποχωρούν για να πάρουν σταδιακά την θέση τους πιο δροσερές!! 


Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ημερών, ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει πτώση έως και 10 βαθμούς κατά τόπους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετή δροσιά αναμένεται να έχουμε τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Από πλευράς καιρικών φαινομένων πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο όλες τις επόμενες ημέρες, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για δημιουργία αποκομμένης διαταραχής πάνω από την περιοχή μας η οποία μπορεί να δώσει κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες ηπειρωτικές περιοχές (θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για αυτήν την εξέλιξη τις επόμενες ώρες).

Εν ολίγοις αυτό που κρατάμε είναι ότι μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει να κάνει αρκετή ζέστη σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα πιο ανατολικά (παρά την μερική πτώση που θα σημειώσει η θερμοκρασία τις επόμενες ώρες, κυρίως όμως στα δυτικά), ενώ το Σ/Κ αναμένεται αισθητή πτώση του υδραργύρου σε όλη την χώρα με πιθανά φαινόμενα σε κεντρικές και νότιες κυρίως περιοχές. Από κει και ύστερα, αν και χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά, φαίνεται ότι θα έχουμε μία επάνοδο του υδραργύρου, ο οποίος θα κυμαίνεται σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναμένουμε θερμή εισβολή, αντίστοιχη με αυτήν που βιώνουμε.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερα άρθρα, ενώ μπορείτε βέβαια να διαβάζετε τις αναλυτικές μας προγνώσεις οι οποίες εκδίδονται καθημερινά. Να είστε όλες και όλοι καλά και σας ευχόμαστε έναν πολύ καλό μήνα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας