Σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ώρες βιώνουμε στην χώρα μας ένα ασυνήθιστα ισχυρό κύμα θερμής εισβολής για την εποχή που διανύουμε, ανεβάζοντας σημαντικά την θερμοκρασία σε όλη την χώρα και επαναφέροντας έστω και για λίγο το Καλοκαίρι. Βέβαια, όπως είχαμε γράψει και στην τελευταία μας εκτίμηση, αυτό το θερμό κύμα συνδυάζεται με αρκετή συννεφιά σε όλη σχεδόν την χώρα και με έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ουσιαστικά «συγκράτησαν» τον υδράργυρο σε πιο χαμηλά επίπεδα καθώς δύσκολα ξεπέρασε τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου (πολλές περιοχές σημείωσαν μέγιστες τιμές άνω των 30 βαθμών) και μόνο στην Κρήτη ανέβηκε τοπικά στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Στην τελευταία μας εκτίμηση, είχαμε μιλήσει επίσης και για τα δύο πιθανά σενάρια που υπήρχαν με τα τότε προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού από τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε και είχαμε τονίσει πως η προγνωσιμότητα εκείνη την χρονική περίοδο ήταν πολύ κακή. Συγκεκριμένα είχαμε γράψει για την έλευση μιας πολύ αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα έδινε βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν την χώρα, σε συνδυασμό με πολύ αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας (σενάριο 2) και για το ενδεχόμενο διατήρησης της καλοκαιρίας και των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (σενάριο 1).
Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, η καιρική εικόνα έχει πλέον ξεκαθαρίσει και η εξέλιξη φαίνεται να «κάθεται» κάπου στην μέση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πράγματι μέσα στην Πέμπτη οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Διάταξη αερίων μαζών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης την Πέμπτη, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS. Παρατηρούμε πως αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν οι πολύ θερμές αέριες μάζες προς τα νότια, για να πάρουν την θέση τους πιο δροσερές!!
Έτσι λοιπόν από τις θερμοκρασίες των 31 και 32 βαθμών Κελσίου, αναμένεται μία πτώση της τάξεως των 8 με 10 βαθμών, για να φτάσουμε στα ηπειρωτικά τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και στα νησιά τους 22 με 23 βαθμούς.
Αποτέλεσμα της σταδιακής στροφής των ανέμων σε βοριάδες (πιθανώς αρκετά ισχυρούς) θα είναι και η αποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από όλη την χώρα. Έως και τότε ωστόσο η συγκέντρωσή της θα παραμείνει σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα.
Από πλευράς καιρικών φαινομένων, η πιθανή ατμοσφαιρική διαταραχή για την οποία είχαμε μιλήσει, φαίνεται πως υφίσταται. Όμως η διέλευσή της φαίνεται να γίνεται αρκετά πιο βόρεια και πολύ γρήγορα, επομένως η όποια επιδείνωση του καιρού θα είναι σύντομη και αρκετά επιλεκτική.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, την Πέμπτη τοπικές βροχές και καταιγίδες σύντομης διάρκειας θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά (κεντρικό - βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος και ίσως δυτική Στερεά Ελλάδα), τοπικά στην Μακεδονία και την Θράκη και ίσως πρόσκαιρα στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη ένταση και έτσι το πιο αξιοσημείωτο εκείνη την ημέρα θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και η υποχώρηση της σκόνης.
Από κει και ύστερα μέχρι και την Κυριακή δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή του καιρού, με την θερμοκρασία να σταθεροποιείται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας πάντως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μία αξιόλογη και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά, είναι πολύ νωρίς όμως να πούμε το οτιδήποτε.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο!!
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας