Σταδιακή απομάκρυνση της κακοκαιρίας και περιορισμός των φαινομένων - Ο καιρός το Σάββατο 16/10/2021

2021-10-15

Δεν τίθεται αμφιβολία για το γεγονός ότι η τρέχουσα διαταραχή απεδείχθη ιδιαιτέρως σοβαρή για πολλές περιοχές ιδίως της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, αλλά και των υπόλοιπων ανατολικών ηπειρωτικών και νησιωτικών τμημάτων. Πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, δημιουργώντας μάλιστα σοβαρά προβλήματα σε περιοχές όπως η Αττική η οποία εντός διαστήματος κάτω των 24 ωρών κατέγραψε 3 φορές τον υετό που καταγράφει ολόκληρο τον Οκτώβριο. Σταδιακά καθώς κυλάει η ώρα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει τάση ύφεσης, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα εξασθενήσει σημαντικά. Υπολείμματα όμως αυτής της διαταραχής αναμένεται να δώσουν βροχές και καταιγίδες και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, φαινόμενα όμως τα οποία σαφώς θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα και μικρότερη διάρκεια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 16/10/2021

Μέσα στην νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες, ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στην δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική - νοτιοδυτική Στερεά Ελλάδα, το κεντρικό και νότιο Ιόνιο και την δυτική και νότια παράκτια κυρίως ζώνη της Πελ/νήσου. Σε αυτά τα τμήματα αναμένεται να σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες θα εκδηλώνονται κατά περιόδους και θα εμφανίζουν αρκετά επιλεκτικό χαρακτήρα. Τα φαινόμενα στις άνω περιοχές θα διατηρηθούν μέχρι περίπου και τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε από κει και ύστερα αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του καιρού.

Πολύ άστατος αναμένεται επίσης να είναι ο καιρός κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας και συγκεκριμένα στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία (από το ύψος της Χαλκιδικής και ανατολικότερα) και στην Θράκη με βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Και εδώ από νωρίς το απόγευμα και μετέπειτα θα υπάρχει τάση εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών, παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται έως το τέλος της ημέρας να "βγάζει" κάποια διάσπαρτα τοπικά φαινόμενα.

Αρκετά επιδεινωμένος δείχνει να είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το ύψος των Δωδεκανήσων όπου μέσα στην νύχτα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Και κατά την εξέλιξη της ημέρας όμως θα πρέπει κατά διαστήματα να εκδηλώνονται μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία θα πρέπει επίσης τοπικά να επηρεάζουν τις Κυκλάδες και ακόμα πιο τοπικά την Κρήτη. Από το βράδυ όμως και εδώ αναμένεται σταδιακή ουσιαστική βελτίωση. 

Τέλος περιοχές όπως οι Σποράδες, τα πιο νότια - νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, η βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και τα πολύ βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα της Πελ/νήσου, θα έχουν αρκετά νεφοσκεπή ουρανό με πιθανότητα τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως σε βόρεια Εύβοια, Βοιωτία και βορειοδυτική Αττική. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέει ένα ΝΔ ρεύμα με την ένταση να φτάνει τοπικά τα 6 Μποφόρ. Εξαίρεση θα αποτελέσει το βορειοδυτικό Αιγαίο όπου ο βοριάς θα διατηρηθεί σε εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με λίγες τοπικές συννεφιές που ίσως δώσουν ασθενή κατά βάση φαινόμενα στα δυτικά του νομού. Προς το μεσημέρι πρόσκαιρα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας να εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις που βαθμιαία θα στραφούν σε ΒΔ και δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα αρκετή συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού στα σύνορα με την Χαλκιδική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ενώ μετά το μεσημέρι αναμένονται και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας