Σταδιακή έναρξη κατάβασης πολικού ψύχους με αρκετή καιρική δραστηριότητα - Ο καιρός την Παρασκευή 21/01/2022

2022-01-20

Την έναρξη ενός διαστήματος με εξαιρετικά μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον αναμένεται να σηματοδοτήσει η ημέρα της Παρασκευής, καθώς όπως ήδη έχει αναφερθεί και μέσα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, η χώρα μας θα εισέλθει σε μία περίοδο υπό την επίδραση ενός κύματος πολικού ψύχους μεγάλης δυναμικής. Το εν λόγω κύμα φαίνεται σύμφωνα και με τις τελευταίες ανανεώσεις των προγνωστικών μοντέλων να εμφανίζει μεγάλη ένταση από πλευράς θερμοκρασιών αλλά και σημαντική διάρκεια, ενώ φυσικά δεν θα λείψουν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα επηρεάζουν περιοχές με μηδενικό υψόμετρο. Πέρα όμως από αυτήν την εξέλιξη, το νέο 24ώρο επιφυλάσσει αρκετό καιρικό ενδιαφέρον και από πλευράς βροχοπτώσεων επιλεκτικού ωστόσο χαρακτήρα, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας σε τοπικό επίπεδο. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 21/01/2022

Από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας ο καιρός θα έχει καταστεί αρκετά συμπαγής κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής Ελλάδας. Έτσι τοπικές βροχές αυξομειούμενης έντασης θα πρέπει να σημειώνονται κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα να επιμένουν μεν έως τη λήξη της ημέρας, ωστόσο θα υπάρχουν αρκετά ενδιάμεσα διαστήματα παύσης αυτών. 

Ιδιαίτερα άστατο θα καταστεί το σκηνικό του καιρού και στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου όπου κυρίως προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα δώσουν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες (ίσως μάλιστα κατά τόπους ισχυρές) από το ύψος του θρακικού έως και τα Δωδεκάνησα και πιο τοπικά στις ανατολικές Κυκλάδες. Τοπικές βροχές θα σημειώνονται επίσης κατά διαστήματα σε Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και νότια του νησιού), στη νότια Πελ/νησο και στα Κύθηρα.

Αρκετά πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν τα όποια φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς αυτά θα εντοπίζονται κυρίως πλησίον των γύρω ορεινών όγκων (ομοίως τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στις Σποράδες με τάση γενίκευσης όμως προς το βράδυ), ενώ η ανατολική Στερεά Ελλάδα και η βορειοανατολική Πελ/νησο.

Στη βόρεια Ελλάδα καθώς θα "εισβάλλουν" προοδευτικά οι ψυχρότερες αέριες μάζες, αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, οι οποίες αρχικά θα αφορούν τα ορεινά - ημιορεινά με τάση πτώσης των υψομέτρων. Χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν μέσα στην πόλη της Φλώρινας ενώ μέχρι το βράδυ θα πρέπει να χιονίζει στις περισσότερες περιοχές, χωρίς όμως τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη διάρκεια. Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και στην Θράκη με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να αφορούν κυρίως τον Έβρο και την βορειοανατολική Ροδόπη. Μάλιστα μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα έχουν κατέβει έως και τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, φτάνοντας μέχρι την Καβάλα και τα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Χαλκιδικής. Προς το ξημέρωμα της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κατηφορίσουν νοτιότερα και θα επηρεάζουν πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής - βόρειας και βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας, περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο για τον καιρό της Κυριακής θα έχουμε σε νεότερη πρόγνωση.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση να μη ξεπερνά τα 5 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν ΝΔ άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί που θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα το γυρίσει σε ψυχρό βοριά που θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 3 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα και από τα βόρεια ωστόσο αναμένεται σημαντικότατη πτώση.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες, εναλλασσόμενες με αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ, από το βράδυ ωστόσο θα στραφούν σε βοριάδες με τάση ενίσχυσης προς το ξημέρωμα της Κυριακής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες μετά το μεσημέρι, χωρίς όμως εκδήλωση φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, με αισθητή πτώση στη συνέχεια. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας