Σταδιακή μεταβολή του καιρού στα νότια νησιωτικά τμήματα την Τρίτη - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 14-01-2020

2020-01-13

Αλλάζει σιγά σιγά το σκηνικό του καιρού από την Τρίτη και κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη στα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας. Αιτία της μεταβολής αυτής θα αποτελέσει ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα κινηθεί λίγο νοτιότερα από την Κρήτη και θα προκαλέσει τις επόμενες ώρες τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τοπικά στις Κυκλάδες. Μάλιστα τα φαινόμενα κατά διαστήματα δείχνουν να είναι πολύ έντονα ενώ θα έχουν και μεγάλη διάρκεια ιδίως στην Κρήτη (συνοδεία σφοδρών χιονοπτώσεων όμως σε πολύ μεγάλα υψόμετρα). Παράλληλα οι άνεμοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια σημαντική ενίσχυση εκτός από το νότιο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 14/01/2020

Στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός αναμένεται αρκετά έως πολύ καλός καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με λίγες τοπικές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από την Θεσσαλία και νοτιότερα ο καιρός θα είναι μουντός με συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με πιθανότητα μάλιστα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς προς το απόγευμα στις Σποράδες και την βορειοδυτική Εύβοια. Στην Κρήτη όμως ο καιρός αναμένεται σταδιακά να επιδεινωθεί με αρχικά βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού. Ουσιαστική επιδείνωση αναμένεται από το βράδυ και μετέπειτα με αξιόλογες βροχές κυρίως στην δυτική, την κεντρική και την νότια Κρήτη. Τα φαινόμενα προς το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα ενταθούν σημαντικά ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά πάνω από τα 1500 με 1600 μέτρα

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε Β με την ίδια ένταση (στο νότιο Ιόνιο όμως θα πνέει ενισχυμένος Α άνεμος με ένταση μέχρι 7 Μποφόρ). Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στην Κρήτη μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 0 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 5 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά την νύχτα και το πρωί.

Στην Αττική αναμένεται συννεφιά η οποία το μεσημέρι θα πυκνώσει και μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια (μικρή η πιθανότητα να ψιχαλίσει τοπικά). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΑΒΑ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας