Σταδιακή μεταβολή του καιρού το Σ/Κ (26-27/12/2020) με βροχές, καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις – Αναλυτικά η εξέλιξη

2020-12-22

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο Ήλιος «δυσκολεύεται» ιδιαίτερα να «κάνει» την εμφάνισή του καθώς η συννεφιά η οποία διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Μάλιστα δεν έχουν λείψει και κάποιες βροχές οι οποίες ωστόσο είναι πολύ ασθενείς και παρατηρούνται σε πολύ τοπικό χαρακτήρα, κυρίως κατά μήκος του Ιονίου και σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενή μας εκτίμηση, αυτό ήταν κάτι που αναμέναμε για αυτήν την εβδομάδα, ενώ παράλληλα είχαμε σημειώσει ότι ο καιρός μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων θα είναι ιδιαίτερα ήπιος, με τον υδράργυρο σιγά σιγά να «τραβάει» την ανηφόρα, ενώ τις επόμενες ώρες θα έχουμε και μερικά διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στα κεντρικά και νότια - νοτιοανατολικά τμήματα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε γράψει εδώ και πολλές ημέρες, ότι δηλαδή ο καιρός τον Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με εξαίρεση την δυτική Ελλάδα όπου θα πρέπει να σημειωθούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί πολύ τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο, τίποτα όμως το ιδιαίτερο. Μάλιστα εκείνη την ημέρα, η θερμοκρασία θα ξεφύγει 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, προσεγγίζοντας στην βόρεια Ελλάδα τους 14 με 15 βαθμούς, στις κεντρικότερες περιοχές τους 16 με 17 βαθμούς και στα νότια πιθανώς τους 18 (ίσως ακόμη και 19) βαθμούς Κελσίου.

Η καιρική συνέχεια ωστόσο αναμένεται να παρουσιάσει αλλαγή, εξαιτίας μίας μεταβολής από τα βορειοδυτικά η οποία θα μας επηρεάσει κατά την διάρκεια του Σ/Κ.


Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν τα δυτικά και στην συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ενίσχυση των νοτιάδων στις κεντρικότερες και νοτιότερες περιοχές (πιθανώς αυτή η ενίσχυση θα είναι σημαντική) αλλά και η πρόσκαιρη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην βόρεια Ελλάδα σε χειμωνιάτικα επίπεδα, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να «επιτρέψει» να κατέβουν οι χιονοπτώσεις σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα στην δυτική Μακεδονία και ίσως σε δεύτερη φάση στις βορειότερες περιοχές της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, κοντά στα βόρεια σύνορα. 

Διάταξη αερίων μαζών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων) για την ημέρα της Κυριακής 27/12/2020. Όπως παρατηρείτε, η δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από ψυχρές αέριες μάζες ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία, ενώ η αντίθετη εικόνα παρουσιάζεται στην ανατολική - νοτιοανατολική χώρα όπου ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ μαλακός.


Με βάση λοιπόν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, το Σάββατο 26/12 αναμένεται αλλαγή του καιρού στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουν και έντονο χαρακτήρα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά στοιχεία (υπάρχουν ακόμη ασάφειες οι οποίες θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες ώρες), τότε την Κυριακή η κακοκαιρία θα επεκταθεί γρήγορα ανατολικά, με βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν την κεντρική, την ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, χωρίς πάντως τα φαινόμενα να έχουν ιδιαίτερη διάρκεια. Με την κάθοδο των πιο ψυχρών αερίων μαζών στα βόρεια, η δυτική Μακεδονία έχει αρκετές πιθανότητες να δει χιονοπτώσεις σε αρκετά  χαμηλά υψόμετρα, φαινόμενα που δεν αποκλείεται να είναι αρκετά αξιόλογα, θα έχουν ωστόσο μικρή διάρκεια. Με την κίνηση του χαμηλού ανατολικά, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε περιοχές της βορειοανατολικής Μακεδονίας και της βόρειας Θράκης επίσης μικρής διάρκειας.

Η θερμοκρασία, ενώ στην βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει αισθητή πτώση με τις μέγιστες πιθανώς να μην ξεπερνούν τους 8 με 9 βαθμούς και τις ελάχιστες να πέφτουν αρκετά κάτω από το μηδέν, στις κεντρικές και νότιες - νοτιοανατολικές περιοχές, ο νοτιάς θα διατηρήσει τον υδράργυρο αρκετά ψηλά, περί τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεταβολή αυτή γενικά θα έχει μικρή διάρκεια («εξπρές») και πώς η τάση του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, «θέλει» κάποιες βροχές να εκδηλώνονται στην δυτική Ελλάδα και τον καιρό στα υπόλοιπα να είναι γενικά ήπιος.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο, ενώ παράλληλα μπορείτε να μένετε ενημερωμένοι καθημερινά για τον καιρό της επόμενης ημέρας μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας