Σταδιακή σοβαρή επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά - Ο καιρός την Πέμπτη 17/09/2020

2020-09-16

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη και από τα νοτιοδυτικά, καθώς ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, κινείται από τα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει τις επόμενες ώρες σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Παράλληλα η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 17/09/2020

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες θα επικρατήσει αυξημένη συννεφιά σε όλα σχεδόν τα δυτικά  και κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο όπου και θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακά και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται στην δυτική και πιθανώς την κεντρική Πελ/νησο και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Όσο θα περνάει η ώρα, οι βροχές θα εισέρχονται ενδότερα και θα εκδηλώνονται τοπικά σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία (τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και θα έχουν μέτρια ένταση). Τις βραδινές όμως ώρες στα δυτικά - νοτιοδυτικά, αναμένεται περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και την δυτική - νοτιοδυτική Πελ/νησο (αυξημένη η πιθανότητα και για χαλαζοπτώσεις κυρίως μετά τα μεσάνυχτα). Αρκετά καλός θα παραμείνει ο καιρός στην ανατολική χώρα καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με λίγες μόνο νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις, γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ, αλλά από αργά το απόγευμα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο θα ενταθούν και θα πνέουν πολύ ισχυροί, 7 με 8 Μποφόρ (μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με εντάσεις ακόμη και πάνω από 10 Μποφόρ). Στο Αιγαίο, οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις μέχρι 5 Μποφόρ και στα κεντρικά και βόρεια από Β κυρίως διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε κατά διαστήματα τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και αρκετή ηλιοφάνεια. Αργά το βράδυ όμως θα αρχίσει να συννεφιάζει στον νομό και την νύχτα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα ανέβει στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας