Σταδιακή υποχώρηση των καιρικών φαινομένων και βελτίωση του καιρού - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 02-04-2020

2020-04-01

Αρκετά επιδεινωμένος με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στην βόρεια Ελλάδα, θα είναι ο καιρός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες, ωστόσο από κει και ύστερα ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν κατά τόπους αρκετά έως πολύ ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα βόρεια.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού για την Πέμπτη 02/04/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, αναμένεται κακοκαιρία στην βόρεια κυρίως Ελλάδα με πολλές βροχές στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θράκης αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με πολύ πιο χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην Θράκη και την ανατολική Μακεδονία από τα 400 με 500 μέτρα κυρίως στα βόρεια τμήματα, ενώ στην κεντρική Μακεδονία δεν αποκλείεται τα χιόνια να κατέβουν τοπικά μέχρι τα 250 με 300 μέτρα. Στην δυτική Μακεδονία θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και μέσα στην νύχτα, ωστόσο προοδευτικά θα αποκτήσουν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα και το πρωί θα σταματήσουν. Καταιγίδες αναμένονται επίσης σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό και κυρίως στην νότια Χαλκιδική και τις Σποράδες ενώ βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει με συννεφιά και μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές σε Στερεά Ελλάδα, Πελ/νησο και Κυκλάδες ενώ στην Θεσσαλία και κυρίως την ανατολική και βόρεια θα έχουμε αρκετές βροχές, πιθανώς τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά πιθανώς μέχρι τα 500 με 600 μέτρα

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο στις περισσότερες περιοχές με τα φαινόμενα να σταματούν σχεδόν παντού ενώ θα έχουμε και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια ιδιαίτερα από αργά το μεσημέρι και μετέπειτα. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη όπου εδώ θα διατηρηθούν οι βροχές που θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα στις πεδινές - παράκτιες περιοχές ενώ θα χιονίζει στα βόρεια ορεινά του γεωγραφικού διαμερίσματος, πάνω από τα 800 μέτρα. Τέλος μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει για τα νησιά του Αιγαίου και την βόρεια Στερεά Ελλάδα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα νότια μέχρι 6 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο ο βοριάς θα είναι πολύ ισχυρός και θα φτάνει κατά τόπους και τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 0 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα συννεφιά η οποία ίσως δώσει ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια. Στην συνέχεια θα έχουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 (τοπικά και 14) βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί περιμένουμε κακοκαιρία με ισχυρές βροχές στις πεδινές - παράκτιες περιοχές, πιθανώς καταιγίδες αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο μέχρι περίπου τα 250 με 300 μέτρα (σε εξάρσεις χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και στα βορειότερα της πόλης). Προς το μεσημέρι πάντως τα φαινόμενα θα σταματήσουν και θα έχουμε σημαντική βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά γύρω από την πόλη η ελάχιστη θα κυμαίνεται κοντά στο 0. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας