Σύγκρουση θερμών και ψυχρών αερίων μαζών τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-03-16

Βρισκόμαστε στον μήνα Μάρτη, ένας μήνας όπου είναι γνωστό πως πολύ συχνά συνηθίζει να παρουσιάζει δύο εντελώς διαφορετικά καιρικά πρόσωπα. Από την μία ο Μάρτης παρουσιάζεται ως «Γδάρτης» και όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, δείχνει τα δόντια του με τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες (βροχές, κρύο, χιονοπτώσεις). Από την άλλη επίσης πολλές φορές παρουσιάζει άκρως ανοιξιάτικες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες που ορισμένες φορές σηματοδοτούν και την ουσιαστική λήξη του Χειμώνα.

Αυτές οι δύο εποχές, δηλαδή ο Χειμώνας και η Άνοιξη θα πρέπει για τις επόμενες αρκετές ημέρες όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, να εναλλάσσονται μεταξύ τους, οπότε θα υπάρχουν διαστήματα όπου θα κυριαρχεί η μία εποχή και διαστήματα όπου θα κυριαρχεί η άλλη εποχή. Μάλιστα αυτή η προσπάθεια επικράτησης του ενός έναντι του άλλου, απεικονίζεται πολύ χαρακτηριστικά και στις κινήσεις των αερίων μαζών οι οποίες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.


Καταρχάς αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι ο καιρός τις τελευταίες ώρες έχει κρυώσει αρκετά σε συνδυασμό μάλιστα με πολύ δυνατούς ανέμους όχι μόνο στα Πελάγη αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ιδίως στα κεντρικά και νότια. Αυτό το σκηνικό με τον άστατο καιρό, τις κατά διαστήματα μπόρες που θα εκδηλώνονται κυρίως στα δυτικά, τις μπόρες χιονιού στα ορεινά αλλά και στα ημιορεινά της δυτικής - βορειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας, αναμένεται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να διατηρηθεί μέχρι και την ημέρα της Παρασκευής, με τους ανέμους σιγά σιγά να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης. Δεν πρόκειται επί της ουσίας για κάποια ουσιαστική μεταβολή, αλλά για έναν έντονα άστατο καιρό που όπως τονίσαμε και πριν θα αφορά κυρίως την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα όπου πολλές φορές τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με νεφώσεις και αυτές οι νεφώσεις θα δίνουν αυτές τις μπόρες κυρίως στις πιο ορεινές - ημιορεινές περιοχές (θα υπάρξει λεπτομερής καθημερινή ενημέρωση).

Πολύ έντονο όμως δείχνει να γίνεται το καιρικό ενδιαφέρον το ερχόμενο Σ/Κ όχι μόνο από πλευράς κίνησης αερίων μαζών αλλά και από πλευράς καιρικών φαινομένων, όχι όμως για όλη την χώρα.

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η «ακριβής» κίνηση και διάταξη των αερίων μαζών για το Σ/Κ. Αυτό όμως που έχει ξεκαθαρίσει, είναι ότι πρόσκαιρα αναμένεται μία σημαντική έως και πολύ σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στην νότια και την δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 22 με 23 βαθμών Κελσίου και ίσως στην Κρήτη ξεπεράσουμε τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. Επίσης αυτό το οποίο φαίνεται εξίσου αρκετά βέβαιο, είναι ότι η κεντρική, η ανατολική και η νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, δεν αναμένεται να έχει κάτι περισσότερο από τοπικές νεφώσεις οι οποίες δεν πρόκειται να δώσουν φαινόμενα.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν αρκετά για την δυτική - βορειοδυτική χώρα με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Δεν θα σας δώσουμε από σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για την ένταση και την έκταση των φαινομένων, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις όπου έχουμε αυτήν την «πάλη» των ψυχρών και των θερμών αερίων μαζών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί μία καλή καιρική εικόνα και τα προγνωστικά στοιχεία παρουσιάζουν μεγάλες ασάφειες.


Αυτό πάντως που κρατάμε σε γενικές γραμμές, είναι ότι:

1) Το επόμενο τριήμερο θα παραμείνει ο άστατος και αρκετά ψυχρός καιρός σε όλη την χώρα.

2) Το Σ/Κ αναμένεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην νότια Ελλάδα (θα δούμε εάν τα βόρεια θα επηρεαστούν από αυτές τις θερμές αέριες μάζες ή θα βρεθούν στο ψυχρό τομέα).

3) Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αλλάξει σημαντικά ο καιρός στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα το Σ/Κ.

4) Η τάση δείχνει πως προς το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν αρκετά γρήγορα, ο καιρός θα κρυώσει στις περισσότερες περιοχές και φαίνεται να έχουμε μία περίοδο με αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με χιονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές. Σε γενικές γραμμές ο Χειμώνας δείχνει διαθέσεις να κάνει αισθητή την παρουσία του κατά την διάρκεια του 3ου δεκαημέρου κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την όλη εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες. Την αναλυτική πρόγνωση για την ημέρα της Τετάρτης 17/03/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/proskaires-kataigides-sta-notioanatolika-kai-ischyroi-anemoi-o-kairos-tin-tetarti-17-03-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας