Συνεχίζεται η έντονη αστάθεια με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 28/05/2020

2020-05-27

Έντονη αστάθεια με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, περιμένουμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την Πέμπτη. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν με μέτριες γενικά εντάσεις στα Πελάγη ενώ θα κάνει αρκετό κρύο στα ηπειρωτικά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 28/05/2020

Μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Ωστόσο δεν θα λείψουν από το ξεκίνημα της ημέρας κάποιες νεφώσεις, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται το ξημέρωμα και τις πρώτες πρωινές ώρες να δώσουν κάποιες τοπικές βροχές στις Σποράδες, τα βόρεια παράκτια της Εύβοιας και τις βόρειες Κυκλάδες. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τμήμα της δυτικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία (κυρίως την δυτική, την βόρεια και την ανατολική), την Στερεά Ελλάδα (κυρίως την κεντρική και την ανατολική) και το εσωτερικό της Πελ/νησου. Τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία (και την Χαλκιδική), την δυτική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική Πελ/νησο θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμων, ενώ θα έχουμε τοπικά αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται και στην Κρήτη (κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά) με μπόρες και τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν κατά τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε καλύτερο καιρό, δεν αποκλείεται πάντως το μεσημέρι και το απόγευμα να έχουμε τοπικούς όμβρους στα ορεινά των νησιών του κεντρικού Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να φτάνει τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε σχεδόν αίθριο καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Πολύ γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν. Τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού (συμπεριλαμβάνεται το λεκανοπέδιο). Μάλιστα τα φαινόμενα ενδέχεται πρόσκαιρα να παρουσιάσουν πολύ έντονο χαρακτήρα χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της χαλαζόπτωσης. Σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα προς τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο κατά την διάρκεια των φαινομένων η μέγιστη θα πέσει έως και 4 με 5 βαθμούς. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν τοπικές μπόρες, κυρίως όμως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας