Συνεχίζονται οι κατά τόπους πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια - Ο καιρός την Τρίτη 25/01/2022

2022-01-24

Το κύμα κακοκαιρίας "Ελπίς" έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει τις τελευταίες ώρες πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής - νοτιοανατολικής χώρας, με τα ανατολικά ηπειρωτικά όπως η Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια να σημειώνουν εντυπωσιακά μεγάλα ύψη χιονόστρωσης. Το βαρομετρικό χαμηλό κινείται αυτήν την ώρα αργά ανατολικά και θα συνεχίζει για αρκετές ακόμα ώρες να δίνει ισχυρές έως πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις από το ύψος των Σποράδων και νοτιότερα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 25/01/2022

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (κυρίως στην ανατολική Μαγνησία), στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (ανατολική Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική) και στην ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σφοδρό χαρακτήρα, ενώ τοπικά θα εκδηλώνονται χιονοκαταιγίδες. Ταυτόχρονα πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα στα ενδότερα του νησιού, ενώ και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθεί χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και πυκνό χιόνι πάνω από τα 350 με 400 μέτρα.

Διαστήματα με μπόρες χιονιού ισχυρές κατά διαστήματα θα παρατηρηθούν και στις Κυκλάδες, ενώ στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου τα πράγματα θα είναι καλύτερα με την όποια πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις να είναι μικρή και να αφορά κυρίως τα δυτικότερα τμήματα της Χίου και της Λέσβου. Η υπόλοιπη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα έχει πολύ καλές καιρικές συνθήκες σχεδόν πλήρης ξαστεριάς αλλά πολύ ισχυρό παγετό.

 Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα έχουν την τάση σταδιακά να μετατοπίζονται πιο ανατολικά και νότια. Έτσι σε Σποράδες, Εύβοια και Βοιωτία οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να αποκτούν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, ενώ η Αττική θα αρχίσει να εμφανίζει ύφεση των φαινομένων μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Σημαντικές χιονοπτώσεις ωστόσο μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα εκδηλώνονται σε Κυκλάδες, Κρήτη, ενώ τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο θα έχουμε επίσης αξιόλογες εξάρσεις χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο πέρα από ηλιοφάνεια. 

Κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών, οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στο νοτιοανατολικό νησιωτικό κομμάτι του Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες και ιδίως στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα εμφανίζουν σφοδρό χαρακτήρα ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ενώ στα ορεινά - ημιορεινά του νησιού αναμένονται πολύ σημαντικές χιονοστρώσεις. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα σημειώνονται και στα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου έως τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΒΑ διευθύνσεις και θα ισχυροί έως πολύ ισχυροί με ένταση που τοπικά θα φτάνει τα 7 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα στραφούν σε ΒΒΔ και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα διατηρηθούν με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ και οι ριπές στα κεντρικά και νότια τοπικά θα αγγίζουν τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -16 έως 4 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -7 έως 6 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -7 έως 5 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από -1 έως 6 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα επικρατήσει τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις περισσότερες περιοχές του νομού και εντός του λεκανοπεδίου, τουλάχιστον έως τις πρώτες πρωινές ώρες, προσθέτοντας ακόμα σημαντικά ύψη χιονιού. Στην συνέχεια καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να περιορίζονται στα βορειοανατολικότερα του νομού και εντός του λεκανοπεδίου ο καιρός θα εμφανίζει τάση βελτίωσης. To βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές του νομού και μόνο στα βορειοανατολικά ίσως επιμείνουν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια προάστια και στα βόρεια του νομού η μέγιστη θα κυμαίνεται 3 με 5 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας