Συνθήκες καύσωνα αλλά και τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός την Τετάρτη 11/08/2021

2021-08-10

Για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο θα διατηρηθούν οι συνθήκες καύσωνα στην χώρα μας, με έμφαση το εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού όπου οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Επί του συνόλου ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες την Τετάρτη θα παρουσιάσουν μερική διαφοροποίηση, καθώς συνθήκες αστάθειας θα επηρεάσουν σε τοπικό επίπεδο τα ηπειρωτικά και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών φαινομένων.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 11/08/2021

Η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.  Τις πρωινές ώρες θα έχουμε τοπικές νεφώσεις στα βορειότερα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθεί κάποια τοπική μπόρα. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερο. Έτσι προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μπόρες διάσπαρτου χαρακτήρα και μεμονωμένες καταιγίδες στις ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μερική γενίκευση, επηρεάζοντας την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, μέρος της δυτικής Μακεδονίας, την Θράκη (με έμφαση τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης), την δυτική - βόρεια και ανατολική Θεσσαλία, την ορεινή Ήπειρο, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα (παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα μπόρας η βόρεια Εύβοια) και την κεντρική και βόρεια ορεινή - ημιορεινή Πελ/νησο. Δεν αποκλείεται μάλιστα στις προαναφερθείσες περιοχές τα φαινόμενα κατά τόπους να παρουσιάσουν έντονο χαρακτήρα με μεγάλη ραγδαιότητα και να συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις (ισχύει κυρίως για τμήματα κοντά στους ορεινούς όγκους). Τις βραδινές ώρες, έντονες μπόρες και ισχυρές καταιγίδες φαίνεται ότι θα επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και τοπικά της ανατολικής Μακεδονίας, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, ενώ δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να φτάσουν έως το βόρειο θρακικό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Πελάγους να φτάνει τα 6 Μποφόρ και τοπικά στα ανοιχτά την πολύ ισχυρή ένταση των 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ασθενείς γενικά εντάσεις. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Δωδεκάνησα όπου εκεί θα πνέουν ΒΔ πολύ ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 7 Μποφόρ, καθώς και το θρακικό όπου το βράδυ θα πνέει πολύ ισχυρός βοριάς με παρόμοια ένταση. 

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 20 έως 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 25 έως 38 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 21 έως 42 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 22 έως 43 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 38 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές όπου αναμένεται να σημειωθούν τα φαινόμενα, ο υδράργυρος θα σημειώσει ραγδαία πτώση, έως και 6 με 8 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τις αναγραφόμενες μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές. 

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο καιρό. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα δυτικά οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν. Τις απογευματινές κυρίως ώρες, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας ή μεμονωμένης καταιγίδας στα δυτικά και βόρεια - βορειοανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση τα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια του νομού. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης παροδικής μπόρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού η μέγιστη τοπικά θα ανέλθει περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας