Συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες τοπικά άνω των 40 βαθμών Κελσίου - Ο καιρός την Παρασκευή 19/08/2022

2022-08-18

Με αίθριες αλλά ταυτόχρονα και πολύ θερμές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η ημέρα της Παρασκευής σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των πολύ θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν τις τελευταίες ώρες την ευρύτερη περιοχή της κεντροανατολικής Μεσογείου και κατά συνέπεια επηρεάζουν και την περιοχή μας. Έτσι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για το νέο 24ώρο θα είναι η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα πιο ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και το βόρειο τμήμα της Πίνδου όπου μέσα στο μεσημέρι θα συννεφιάσει, οπότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες μπόρες μικρής διάρκειας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις  με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με την ένταση στην περιοχή του νοτιοανατολικού Πελάγους να φτάνει κατά τόπους τα 7 με 8 Μποφόρ, και στα υπόλοιπα να μην ξεπερνά τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 36 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 41 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 41 βαθμούς (στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας η μέγιστη δεν αποκλείεται να ανέλθει τοπικά πέρι τους 42 βαθμούς), στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 38 βαθμούς (στη βόρεια Κρήτη όχι πάνω από 33 με 34 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια ωστόσο η μέγιστη θα κυμαίνεται κατά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις αρχικά ασθενείς γύρω στα 3 Μποφόρ, μετά το μεσημέρι όμως θα ενισχυθούν και το απόγευμα θα φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς στο κέντρο της πόλης, ωστόσο στο εσωτερικό του νομού η μέγιστη θα σκαρφαλώσει πέρι τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας