Σύντομο αλλά ισχυρό πέρασμα καταιγίδων στα βορειοανατολικά - Ο καιρός την Παρασκευή 21/05/2021

2021-05-20

Μία σύντομη και επιλεκτική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Παρασκευής και πιο συγκεκριμένα στην βορειοανατολική Ελλάδα. Το αίτιο αυτής της πρόσκαιρης αλλαγής, θα είναι μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα μας έλθει από τα βόρεια - βορειοδυτικά, θα περάσει γρήγορα πάνω από την βορειοανατολική χώρα και θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα αναμένονται ενισχυμένοι άνεμοι στα Πελάγη και ιδιαίτερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπου κατά διαστήματα θα είναι θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 21/05/2021

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι πολύ καλός σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Δεν θα ισχύσει το ίδιο όμως για την βορειοανατολική Ελλάδα όπου ο καιρός εδώ αναμένεται να παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση. Έτσι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σημαντικά και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στην περιοχή της Θράκης, στα ανατολικότερα τμήματα της Μακεδονίας (έως την ανατολική Χαλκιδική), στα νησιά του θρακικού και πιθανώς στα βορειότερα τμήματα της Λέσβου. Τα φαινόμενα μέσα στην νύχτα θα παρουσιάσουν τοπικά σημάδια πολύ υψηλής ραγδαιότητας, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις και να παρατηρηθεί πολύ υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων ιδιαίτερα στα νησιά του θρακικού

Στην συνέχεια ωστόσο και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εντοπίζονται στα βορειοανατολικά, θα αρχίσουν σιγά σιγά να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης και να μετατοπίζονται ανατολικότερα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες προαναφερθείσες περιοχές, ενώ ουσιαστική βελτίωση θα έχει επέλθει έως το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι σημαντικό, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν πολύ καλές με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Στην βόρεια Ελλάδα το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ και το πρωί στα ανοιχτά έως 7 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένιση μετά το απόγευμα. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ισχυροί, ιδιαίτερα στην περιοχή του βορείου Αιγαίου όπου κατά διαστήματα θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες οι οποίοι θα φτάνουν την ένταση των 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 24 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις στα βόρεια του νομού το πρωί και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα βόρεια έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, αρχικά ισχυροί με ένταση έως 6 Μποφόρ, ωστόσο μετά το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας