Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τις επερχόμενες βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας

2020-07-02

Στην προηγούμενή μας εκτίμηση, είχαμε γράψει για την πιθανή αλλαγή του καιρού που αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και είχαμε αναφερθεί στην «ψυχρή λίμνη» η οποία θα προκαλέσει έντονη αστάθεια με δυνατές βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν έχουν αλλάξει και επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα αναφέραμε στην τελευταία μας εκτίμηση. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι σιγά σιγά τις επόμενες ημέρες ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει κατά τόπους σοβαρή επιδείνωση και θα εκδηλωθούν έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Έτσι λοιπόν, αν και κατά την διάρκεια της Παρασκευής δεν θα λείψουν κάποιες τοπικές μπόρες, κυρίως όμως στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 03/07/2020: https://www.hellasmeteo.gr/l/topikes-vroches-sta-oreina-kai-arketi-zesti-o-kairos-tin-paraskeyi-03-07-2020/ ), η επιδείνωση θα γίνει κάπως πιο αισθητή το Σάββατο κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της ημέρας λοιπόν και κυρίως τις θερμές ώρες, αναμένεται επιδείνωση του καιρού σε Θράκη (κυρίως τα δυτικά), στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Θεσσαλίας και στα ανατολικότερα - ενδότερα τμήματα της Ηπείρου. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές, μέσα στο Σάββατο ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Αν και τα φαινόμενα θα έχουν έμφαση κυρίως σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές και θα παρουσιάζουν τοπικότητα, θα έχουν κατά διαστήματα αρκετά έντονο χαρακτήρα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα η πιθανότητα για κάποια ψιχάλα ή και ασθενή τοπική βροχή στα ορεινά, είναι μικρή ενώ πολύ καλός θα είναι ο καιρός στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν από μέτριοι έως ισχυροί στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή (αν και στα βόρεια όπου θα εκδηλώνονται οι βροχές και οι καταιγίδες, αναμένεται υποχώρηση του υδραργύρου).

Υετικός χάρτης Ελλάδος για το μεσημέρι του Σαββάτου από το προγνωστικό μοντέλο ICON!!


Ακόμα πιο αισθητή θα είναι η επιδείνωση την Κυριακή με τις βροχές και τις καταιγίδες να επεκτείνονται σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, δυτική - κεντρική Στερεά Ελλάδα και πιθανώς κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Σε αυτές τις περιοχές μέσα στην ημέρα και κατά τόπους, θα εκδηλώνονται έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και πιθανώς ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά δεν φαίνεται να έχουμε τέτοιας μορφής φαινόμενα αλλά αρκετά πιο ήπια, τοπικά και περιορισμένα σε ορεινότερα σημεία. Παράλληλα τα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου, δίνουν υποψηφιότητα για μπόρες ή και καταιγίδες ενώ τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να έχουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Υετικός χάρτης Ελλάδος από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS για το μεσημέρι της Κυριακής!!


Η καιρική αυτή κατάσταση φαίνεται να διατηρείται μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας. Από κει και ύστερα η «ψυχρή λίμνη» θα κινηθεί ανατολικότερα και θα επικρατήσει ένα υψηλό πεδίο πιέσεων πάνω από την περιοχή μας, βελτιώνοντας τον καιρό. Στο μεταξύ και η θερμοκρασία από την Κυριακή και μετέπειτα θα σημειώσει μερική υποχώρηση.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν αναλυτικές προγνώσεις καιρού που θα περιγράφουν με λεπτομέρεια, ποιες περιοχές θα δεχτούν τα πιο έντονα φαινόμενα, πόσο αυτά θα κρατήσουν και που ο καιρός θα είναι καλύτερος.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας