Τα πρώτα χιόνια στα βορειοδυτικά και πτώση της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Κυριακή 27/11/2022

2022-11-26

Χειμωνιάτικο (τουλάχιστον από πλευράς θερμοκρασιών) αναμένεται να καταστεί το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Κυριακής για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Αιτία αυτής της ψυχρής αλλαγής θα αποτελέσει μία διαταραχή η οποία θα μας έλθει από τα βόρεια και θα μεταφέρει προς την περιοχή μας αρκετά ψυχρές αέριες μάζες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές. Μάλιστα αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα συνοδευθούν και από κάποια φαινόμενα τα οποία σε πρώτη φάση θα απασχολήσουν κυρίως τα βορειοδυτικά και θα έχουν την μορφή χιονοπτώσεων ακόμη και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Σε 2η φάση και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 28/11/2022, τοπικές βροχές θα απασχολήσουν κεντρικές, ανατολικές και νότιες περιοχές (στα Δωδεκάνησα αναμένονται μάλιστα και ισχυρές καταιγίδες μεγάλης διάρκειας, ωστόσο λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη θα έχουμε σε νεότερη πρόγνωση).

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 27/11/2022

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας και σχεδόν για ολόκληρη την Επικράτεια, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η αυξημένη συννεφιά, με τα διαστήματα με ηλιοφάνεια να είναι πολύ περιορισμένα έως και μηδαμινά. Κάποιες ασθενείς και πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχές θα πρέπει να εκδηλώνονται από το πρωί κυρίως σε Θεσσαλία και βόρεια Στερεά Ελλάδα, ενώ προς το μεσημέρι μια παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για τα Δωδεκάνησα, φαινόμενα όμως ως επί το πλείστον άνευ σημασίας.

Κάπως λίγο πιο αξιόλογη μεταβολή φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός στα πιο δυτικά τμήματα της Κρήτης, ως αποτέλεσμα ενός πολύ αξιόλογου και πλέον αποκομένου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο έχει δώσει/δίνει σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην κεντρονότια Ιταλία. Το εν λόγω χαμηλό έχει μια πορεία νότια - νοτιοανατολική και έτσι οριακά θα επηρεάσει τα πολύ δυτικά τμήματα του νησιού δίνοντας τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης (ίσως εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα στα παραθαλάσσια τμήματα).

Από κει και ύστερα καθώς θα πλησιάζουμε προς τις πρώτες βραδινές ώρες, θα πλησιάζει η ψυχρή διαταραχή από τα βόρεια και έτσι το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένονται χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία ακόμη και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην πόλη της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας ήδη από νωρίς το βράδυ, ενώ προς τα μεσάνυχτα υπάρχει πιθανότητα η βροχή ή το χιονόνερο πρόσκαιρα να μετατραπεί σε χιόνι μέσα στην Καστοριά και την Κοζάνη.

Παράλληλα με την άνω εξέλιξη και την ίδια ώρα, θα αρχίσει να μεταβάλλεται σοβαρά το σκηνικό του καιρού στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου και αρχικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, γρήγορα όμως μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α-ΒΑ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο (πλην των Δωδεκανήσων όπου θα πνέει ΝΑ άνεμος γύρω στα 5 Μποφόρ), θα πνέει μέτριος έως ισχυρός ΒΑ άνεμος γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και δυτικής Κρήτης 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αυξημένη συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας και αργά τη νύχτα προς τα μεσάνυχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνή συννεφιά με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις γύρω στα 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας