Τάση αλλαγής του καιρού από τις 10 Ιανουαρίου 2023

2023-01-05

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγόνος πως ο φετινός Χειμώνας έτσι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας εκ των ηπιότερων των τελευταίων πολλών ετών όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και σχεδόν για το σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου. Χαρακτηριστική δεν είναι μόνον η απουσία των βροχοπτώσεων από πολλές περιοχές, η πολύ χαμηλή χιονοκάλυψη (σχεδόν μηδενική στη χώρα μας ακόμη και σε μεγάλες βουνοκορφές) και η μη έλευση ψυχρών αερίων μαζών, αλλά αντίθετα μεγάλο μέρος της Ευρώπης καλύπτεται εδώ και καιρό από αρκετά έως πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες, έχοντας ανεβάσει τις θερμοκρασίες σε επίπεδα κατά τόπους πολύ πάνω από τα κανονικά για την περίοδο που διανύουμε. 

Αίτιο αυτής της καιρικής μονοτονίας που κατά συνέπεια βιώνουμε και στην περιοχή μας, αποτελεί το παρατεταμένο εκτενές Αντικυκλωνικό πεδίο το οποίο αφενώς λειτουργεί ως εμποδιστής στην κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών (μάλιστα είναι χαρακτηριστική ακόμη και η απουσία αξιόλογης συσσώρευσης ψύχους ακόμα και σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης), αφετέρου εμποδίζει την όποια προσπάθεια προσέλευσης βαρομετρικών χαμηλών από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μετά λοιπόν από πάρα πολλές ημέρες καιρικής μονοτονίας με απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων ακόμη και στα ορεινά, υψηλών κατά διαστήματα θερμοκρασίων (κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές), ασθενών ανέμων και συνεχή δημιουργία ομίχλης, ο καιρός δείχνει τουλάχιστον παροδικά να αλλάζει αρκετά από το ξεκίνημα του β' δεκαημέρου του τρέχοντος μήνα και να συμβαδίζει με την περίοδο που διανύουμε

Η βασική αλλαγή που αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού ήδη μέσα στις επόμενες ημέρες είναι η εξασθένιση και η σταδιακή υποχώρηση των υψηλών πιέσεων από την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη προς την Αφρική. Ταυτόχρονα στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού θα υπάρξει εκρηκτική κυκλογένεση (δημιουργία πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού) με πορεία ανατολική προς την περιοχή της Μ. Βρετανίας. Τμήμα αυτού του ψυχρού μετώπου και λόγω της σταδιακής ανύψωσης του Αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη, θα ωθηθεί νοτιότερα και ανατολικότερα, καταλήγοντας βαθμιαία προς την κεντροανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την βαθμιαία αξιόλογη μεταβολή του καιρού. 

Κατά συνέπεια της άνω εξέλιξης, από το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας και κυρίως από την Τρίτη 10/01/2023 (σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες ανανεώσεις των προγνωστικών μοντέλων καιρού), περιμένουμε βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες οι οποίες γρήγορα μέσα στην ημέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα και φαίνεται να επηρεάζουν το σύνολο της χώρας. 

Ταυτόχρονα με την έλευση του ψυχρού μετώπου αναμένεται και σταδιακή μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών, επομένως πέρα από τις βροχές αναμένονται και χιονοπτώσεις σε πρώτη φάση σε μεγάλα υψόμετρα (τα περισσότερα Χ/Κ δείχνουν να "βάζουν" αρκετό χιόνι). Βαθμιαία όμως και καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή θα κινείται πιο ανατολικά και νότια, θα κατέλθουν ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες, ρίχνοντας τα υψόμετρα χιονοπτώσεων εκεί όπου θα επιμείνουν τα φαινόμενα, δηλαδή κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά μιας και βαθμιαία ο καιρός στα δυτικά θα αρχίσει να βελτιώνεται. 

Από κει και ύστερα δεν υπάρχει κάποια σαφής τάση που να μας υποδηλώνει την πιθανή εξέλιξη του καιρού για μετά τα μέσα του β' δεκαημέρου. Επομένως συνοψίζοντας, μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία ο καιρός αλλάζει αρκετά από τις 10 του μήνα και μετά με βροχές στις περισσότερες περιοχές, αν όχι σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις πυκνές αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα και βαθμιαία πιο χαμηλά κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας σταδιακά σε χειμωνιάτικα επίπεδα. 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας