Τάση για νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά έως τις 25 Οκτώβρη 2021

2021-10-19

Είναι γεγονός ότι μετά το πέρας της τελευταίας ατμοσφαιρικής διαταραχής που έδωσε τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δημιούργησε τοπικά μεγάλα προβλήματα λόγω των μεγάλης διάρκειας και έντονων βροχοπτώσεων, οι καιρικές συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Αν και υπάρχουν κάποια υπολείμματα αστάθειας τα οποία δίνουν σε τοπικό επίπεδο κάποια φαινόμενα με την μορφή όμβρων στα πιο ορεινά δυτικά κυρίως ηπειρωτικά τμήματα, ο καιρός τις τελευταίες ώρες είναι πλέον αισθητά βελτιωμένος. Αυτή άλλωστε είναι μία εξέλιξη για την οποία είχαμε εκτενώς αναφερθεί και από την τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση, καθώς είχαμε πει ότι το μεγαλύτερο διάστημα της τρέχουσας εβδομάδας θα κυλήσει με πολύ καλό καιρό σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα.

Στην ίδια όμως εκτίμηση είχαμε επίσης αναφέρει ότι προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας/αρχές της επόμενης, κάτι φαινόταν με τα τότε στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας ότι θα άλλαζε στο σκηνικό του καιρού.


Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έτσι όπως αυτά έχουν αντληθεί από τα αριθμητικά μοντέλα καιρού, ενισχύουν μία τάση αλλαγής - επιδείνωσης του καιρού γύρω στις 24 με 25 του μήνα. Η όλη αιτία αυτής της αλλαγής φαίνεται να είναι η κατάρρευση μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την βορειοδυτική Ευρώπη κινούμενη νότια - νοτιοανατολικά προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, ως αποτέλεσμα της ανόδου του Αζορικού Αντικυκλώνα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη που ουσιαστικά θα «σκάψει» αυτήν την διαταραχή. Έτσι λοιπόν φαίνεται να δημιουργείται ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό περίπου στον κόλπο της Σύρτης, το οποίο δείχνει να διαγράφει εν συνεχεία μία βορειοανατολική τροχιά.


Το αποτέλεσμα των άνω, φαίνεται να είναι μία επιδείνωση του καιρού κατά πάσα πιθανότατα σοβαρή, η οποία φαίνεται να λαμβάνει χώρα προς την Κυριακή επηρεάζοντας αρχικά την βορειοδυτική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Κατά την διάρκεια της Κυριακής προς την Δευτέρα, η κακοκαιρία αυτή δείχνει να γενικεύεται επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.


Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι υπάρχουν αρκετές αρρυθμίες - ασάφειες από τα προγνωστικά μοντέλα καθώς αυτά δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην όλη τροχιά που θα διαγράψει τελικώς το σύστημα. Επομένως υπάρχει για την ώρα μία διχογνωμία κυρίως για το πόσο ανατολικά μπορεί αυτή η κακοκαιρία να επεκταθεί, καθώς η δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Μακεδονία, δυτική Θεσσαλία, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησος), έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες για αρκετές βροχές και καταιγίδες το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα (24-25/10/2021).  

Μέχρι πάντως να έρθει εκείνο το χρονικό διάστημα, η χώρα μας θα απολαμβάνει γενικά αίθριο καιρό σχεδόν παντού (μόνο στο βόρειο Ιόνιο ίσως έχουμε τις επόμενες ημέρες λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα), ενώ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει άνοδο ιδιαίτερα αισθητή προς το Σάββατο

Τέλος οι άνεμοι δεν πρόκειται να προβληματίσουν στα Πελάγη όλες τις επόμενες ημέρες και θα γυρίσουν σταδιακά σε νοτιάδες

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, φαίνεται ότι μετά από αυτό το καιρικό διάλειμμα που διανύουμε αυτό το διάστημα, το Φθινόπωρο θα επιστρέψει και πάλι δυναμικά. Για ότι νεότερο προκύψει θα υπάρξει νέα άμεση και έγκυρη καιρική ενημέρωση.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας